Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 25 november 2010

Kokhuset tar form på nytt

Det har inneburit mer jobb än väntat. Det konstaterar Niklas Karlsson från Gamla Trähus i Färila som arbetat med att restaurera det gamla kokhuset på fäbodvallen på Murberget.

 

Kokhus
Många stockar har fått bytas ut och många skarvar har de fått göra, timmermännen från Gamla Trähus i Färila.

Stockvarv efter stockvarv har han och Kristoffer Yaccas arbetat sig igenom byggnaden. Eftersom huset var i sämre skick än de först trodde har styrkan utökats med Anders Bekkås och Mikael Melin de senaste två veckorna.

- Titta på knutkedjan vid dörröppningen.  Det är en knut kvar, säger Niklas som ett exempel på hur mycket timmer de fått byta ut.

Förklaringen till att de inte omgående kunde se kokhusets tillstånd är den märgröta som de gamla granstockarna drabbats av. Det går inte att se skadan utifrån. När de började röra i timret blev det däremot uppenbart. För att passa ihop stocklagrets under och översida, det så kallade draget, hugger de till en inpassning. Då insåg de hur ihåliga många av stockarna blivit.

- En stock som fått märgröta blir som ett avloppsrör, förklarar Hasse Holmkvist, en av Murbergets tekniker som också varit engagerad i återuppbyggnaden.

Under arbetet som inleddes i början av oktober har det hänt att de misströstat emellanåt.

- Åh nej, ska vi behöva laga den här också, minns Niklas Karlsson att de tänkte emellanåt. Drivkraften framåt är det ändå ingen tvekan om:

- Man har helhetsintrycket framför sig och vet att när alla stockarna väl kommit på plats blir det bra.

Kokhuset är det värsta objekt som de tagit hand om. Om det råder ingen tvekan. De har fått göra ett 30-tal skarvningar av timmer vilket är lite av ett rekord. Vanligt är att de gör 5-10 stycken.  Niklas Karlsson kan också berätta om positiva erfarenheter. Som att golvåsarna har varit fina och att stugan har sina speciella egenheter. Han nämner små gluggar med luckor inne på insidan som ett exempel.

Kokhus Niklas
Det är en mysig stuga, konstaterar Niklas Karlsson som nu avslutar insatserna på det gamla kokhuset.

Han har också fått anledning att reflektera över dåtidens byggnadstraditioner. Antagligen görs allt idag mer noggrant och efter konstens alla regler medan de längre tillbaka fick hålla sig till vad som var möjligt.

- De hade antagligen inte alla grejer. Ibland har de bara slängt dit en stock. Man kan också se temperament i gamla saker. De hade nog ett annat förhållande till byggnaden än vi har idag.

- Vi tycker att det är lite slarvigt, men stugan har ändå stått i 300 år.

När han till sist får frågan om han ska komma tillbaka och titta till kokhuset kommer svaret snabbt.

- Definitivt. Det är en riktigt mysig stuga det här.

Nu har timmermännen från företaget Gamla Trähus gjort sitt. Återstår för museets tekniker att lägga ett trätak och till våren lägger de sista handen på kokhuset inför sommaren när det kan återinvigas.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist


 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera