Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 25 november 2009

Konserveringscentrum i Norrland

Murberget får 100 000 kronor av Statens kulturråd för att bygga ett nätverk mellan konservatorer och personal som arbetar med magasin och föremålsvård i Norrland.

Tre frågor till avdelningschefen och 1:e konservator Lennart Kristiansson med anledning av beslutet.

1. Vad väntar nu närmast med anledning av beslutet?
För en månad sedan gjorde jag en resa till kollegorna i Norrland och närmast skall vi tillsammans inventera behovet av vidareutbildning av personal som arbetar med museiföremål.

2. Vad ser du som den viktigaste frågan att ta itu med när det gäller föremålsvård i museer?
Att höja medvetenheten om bra förvaring och klimat i magasin är det som på lång sikt är viktigast för föremålens bevarade. På kort sikt tror jag att det nätverk vi skall bygga kan vara ett gott stöd för tjänstemännen på museerna, att man vet vart man skall vända sig med frågor och att vi utbyter erfarenheter.

3. Finns det någon föremålskategori som på ett personligt plan ligger dig särskilt varmt om hjärtat?
Eftersom jag haft förmånen att få arbeta mycket med medeltida skulpturer från norrländska kyrkor och limfärgsmåleri i allmogens byggnader och kapell så känner jag speciellt för detta. Denna del av vårt kulturarv har ofta setts som provinsiell och inte helt "up to date" men har på senare tid omvärderats som nyskapade och som ett självständigt bidrag till det europeiska kulturarvet eftersom man blandat influenser efter eget huvud.

Ann-Sofie Ingman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera