Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 8 oktober 2010

Konst från Västernorrland

I Murbergets magasin finns en hel del konst. Nu ska delar av samlingen visas. Den 14 oktober öppnar Konst från Västernorrland med några av de mer namnkunniga som Helmer Osslund och Karl Johansson, men också mindre kända som Ruth Wahlgren.

Bild på Katarzyna Forsberg i museets tavelmagasin
Katarin Forsberg bland tavlorna i museets klimatsyrda magasin.

Katarzyna Forsberg är antikvarie på Murberget och Josefina Freidwall konservator. Jag följer dem på en tur bland verken i den brokiga samling som finns i de klimatstyrda magasinen. Länsmuseet samlar inte aktivt konst genom regelbundna inköp. Däremot har det genom åren handlat om en hel del gåvor.

- Vi har ju mycket fint här som är värt att visa, konstaterar Katarzyna Forsberg och pekar på några av sina personliga favoriter, som den Örnsköldsviksbördige konstnären Gunnar Wiberg.

Det är den tidigare Terassen som nu ska fyllas med måleri som har anknytning till länet. Efter funderingar om att välja ut efter ett tema, som landskap, förefaller det ändå intressantast att lyfta några betydelsefulla konstnärskap. I samlingen finns bland annat flera betydelsefulla verk av Helmer Osslund.

- Några av dem har varit utlånade till den stora utställningen på Waldemarsudde och även till Jamtli, berättar Josefina Freidwall.

Nu kommer de att visas på Murberget, Sommarlandskap till exempel. En del, kanske mindre kända bilder, som porträttet av konstnärens fru finns också med i utbudet. Lika självklar i sammanhanget är Karl Johansson som även han gjort sig känd för sina landskapsmålningar, om än med ett helt annat uttryck än Osslund.

Ruth Wahlgren är däremot okänd för oss tre i magasinet. Hon ger prov på ett lite naivt och egensinnigt måleri med motiv hämtade ur vardagen. Signaturen A. Arnell är ett annat namn som klingar obekant.

- Vi tar väl med något av Hampe Svanberg också, funderar Katarzyna Forsberg innan turen i magasinen är till ända.

Vilka verk som så småningom blir med i utställningen återstår att se. De flesta kommer i alla fall att ha sin hemvist i den första halvan av 1900-talet, med ett och annat undantag. Som Atti Johansson till exempel vars betydelsefulla konstnärskap sträcker sig fram emot samtiden.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

Pil Läs mer om utställningen Konst från Västernorrland


 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera