Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 25 april 2013

Konsten på Knaust bevaras

Just nu jobbar Murbergets konservator Eva Körberg med de vackra väggmålningarna på ett av Sundsvalls mest anrika hotell, Elite Hotel Knaust. De flesta av konstverken är från 1891 när hotellet invigdes.

Hotell Knaust är en av Sundsvalls kulturminnesmärkta byggnader, vilket innebär att arkitekturen måste bevaras i sitt ursprungsskick. Målningarna i entrén och den anrika trappan slits mycket med tiden och färgskikten släpper från väggen. För att bevara dem görs konserveringsarbete regelbundet.

eva
Eva konserverar målningarna i Knausts entré.

- Motiven i entrén har fått många lösa färgskikt så jag har jobbat med att lägga fast färgen, rengöra och retuschera där det behövs, berättar Eva. Carl Brandts målningar av bland annat Indalsälvens dalgång från 1908 hittades faktiskt av en slump när man skrapade bort väggfärgen vid rekonstruktionen på 1990-talet. Väggarna var dessutom täckta av väggfasta garderober.

Vissa av ytorna i huset har den ursprungliga färgen kvar i målningarna, som en slags referens. Resten är restaurerat för att efterlikna originalet när det var alldeles nymålat.

referens
På vissa ställen finns originalfärgen kvar från när hotellet var nytt.

Eva har även arbetat med änglamålningarna i taken på det berömda trapphuset. Senast hon konserverade målningarna där var 1999 efter en stor rekonstruktion av hela trapphuset. Under renoveringsarbetet på 90-talet hittade man i ett av taken, fragment av fina målningar gömda under en väv. Huset hade mycket dold skönhet som äntligen fick komma fram igen.

takTrapphus
Taket i trapphuset pryds av änglamålningar från 1891.

Restaureringsarbetet av Knaust finansieras av Länsstyrelsen och fastighetsägaren efter en ansökan från hotelldirektören Ulrika Widmark Norberg.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera