Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 4 maj 2011

Kraftsamling inför Samlat för dig!

Just nu kraftsamlar Murberget inför invigningen av Samlat för dig! Utställningen öppnar den 28 maj och många av länsmuseets medarbetare är engagerade. Det gäller inte minst teknikerna som jobbar för högtryck. Utifrån formgivarens skisser skapar de unika monterbyggen och hållbara konstruktioner.

- Vi måste tänka på att allt ska vara hållfast och säkert för publiken. Den här gången har vi till exempel satsat på limträbalkar i den här bärande stommen eftersom våra besökare ska gå där, berättar chefen för tekniska avdelningen Curt Nordlander och visar på den stora och centralt placerade montern och en gångbro över till en annan del av utställningen där besökarna ska kunna röra sig.

Kraftsamling inför Samlat för dig!
Teknikerna samlas kring frågan om hur golvet på montern kan byggas på bästa och säkraste sätt.

Det är inte första gången, snarare en regel utan undantag för teknikerna att ta sig an utmaningar med att lösa konstruktioner av alla tänkbara, och otänkbara slag.

- Vi klarar det eftersom vi har så duktiga hantverkare. Utställningarna tar form med stöd av vår samlade kunskap och erfarenhet sedan tidigare, säger Curt Nordlander.

De senaste åren har tre stora satsningar satt deras färdigheter på prov.

- Det började med Ljudlabyrint. Sedan kom mopedutställningen Nu gasar vi där vi byggde på höjden på ett nytt sätt mot tidigare. Och nu Samlat för dig som blir lite av en basutställning till formatet.

- Utställningen är så omfattande och alla tekniker är engagerade i bygget. Men det är väldigt roligt att vara med och förverkliga goda idéer. Nu hoppas vi förstås att allt blir bra och att besökarna strömmar till.

För att ge en liten uppfattning om volymen på Samlat för dig! nämner Curt Nordlander några exempel på materialåtgång. Bland annat har de byggt fyra nya montersektioner och 46 hyllor. De använder 100 liter färg och har köpt in 60 kvadratmeter monterglas som monteras inom kort.

Den 28 maj är det invigning. För teknikerna började arbetet under mars månad i verkstaden. Där byggde de delar som nu efterhand monteras ihop.

- Bygget har gått som tåget, men det skulle aldrig gå att bygga allt på plats mellan två utställningar. Det är nödvändigt att göra delar av jobbet i verkstaden, konstaterar Curt Nordlander.

Ny teknik har ställt till det en del. Men allt ordnar sig innan det är dags att slå upp portarna till stora utställningshallen. Det är han övertygad om.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera