Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 12 juni 2012

Lär om författare i prästgården

Västernorrland kan visa upp en rad betydelsefulla författare. Flera av dem har sällskap som vårdar deras minne och uppmärksammar dem på olika sätt. I sommar sker det genom en programserie i prästgården på Murberget.

forfattare
I sommar finns tillfälle att lära mer om några av länets betydelsefulla författare. Foto:Björn Grankvist

- Vi funderade på olika alternativ för att hålla till med författarträffarna. Murberget är en samlingsplats sommartid och prästgården en fin miljö där det också finns museivärdar som tar emot. Därför kontaktade jag Paulin Norgren som håller i programmen, berättar Bertil Lundberg, en av de drivande bakom arrangemangen och aktiv i Lubbesällskapet.

- Paulin blev eld och lågor över förslaget och efter det har sällskapen själva hållit i kontakten med henne och planerat för sina arrangemang.

I länet finns sällskap som arbetar med författarna Ludvig "Lubbe" Nordström, Emil Hagström, Laura Fitinghoff, Birger Norman, Janne Vängman, Olof Högberg, Lars Ahlin, Pelle Molin och Karl Östman. Ett engagemang finns också för andra författare, som Nicke Sjödin även om det inte formaliserats i ett sällskap. För ett par år sedan bjöd Lubbesällskapet in dem i en ambition att börja samarbeta.

- Sedan dess har vi besökt varandra och informellt bidragit till varandras verksamheter, berättar Bertil Lundberg.

Upprinnelsen till sommarens aktiviteter på Murberget kom under en träff hos Hervor Sjödin förra året. Då beslutade de sig för att göra en gemensam serie om de författare som ligger dem varmast om hjärtat. Under en gemensam plattform har de var för sig sedan utformat de enskilda programmen.

För Ludvig Nordströmsällskapets del utspinner sig arrangemanget kring ett bildspel som skapats av Sven Bodin utifrån Lubbes privata författarens fotoalbum.

- Det är en intressant bildexposé över Lubbe, en visualisering av hans liv, förklarar Bertil Lundberg och berömmer också sällskapets sekreterare Isabella Josefsson.

- Hon är arkeolog och bibliotekarie som numera är pensionär och bosatt i Kinnarumma utanför Borås, men fortfarande aktiv i sällskapet.

Vid sidan av bildspelet kommer arrangemanget den 7 juli att bjuda på både samtal om författaren och musik i trädgården. Där ska stycket Elegi av Hugo Alfvén framföras. Det ingår i originalmusiken till Ludvig Nordströms skådespel Vi, från 1932. som bygger på text av Ludvig Nordström framföras.

Samma dag på kommer de för övrigt att uppmärksamma Ludvig Nordström även i ett annat sammanhang, vid en konsert under det stora lärkträdet på gamla kyrkogården i Härnösand. Och vid höstens Bokmässa i Göteborg tar några av de litterära sällskapen kring länets författare sats på nytt, för att sprida kunskap och väcka intresse för Lubbe, Laura, Nicke och de andra.

Till Murberget kommer de gärna tillbaka om gensvaret på sommarens arrangemang visar sig att bli stort och bra.

Författarträffarna genomförs följande datum: 3/7, 7/7, 21/7, 28/7.

Ann-Sofie Ingman

 

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera