Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 1 augusti 2012

Lär om timring

Kokhuset på fäbodvallen är ett lysande exempel på en lyckad restaurering av ett gammalt timmerhus. Det berättar tekniske chefen Curt Nordlander som idag onsdag 1 augusti visar och berättar om arbetet.

- Arbetet är antikvariskt bra gjort. Det är lätt att se vad som är utbytt och renoverat i det gamla virket, förklarar Curt Nordlander.

kokhus 1
Kokhuset under restaureringsarbetet. Foto: Björn Grankvist

Det timrade huset stod nära nog bortom all räddning. Innan det var för sent kunde Murberget med stöd av länsstyrelsen och en stor insats av länsmuseets tekniker återskapa vad byggnaden en gång varit. Den är värdefull eftersom det finns så få, om ens något, i sitt slag i regionen.

Efter restaureringen är kokhuset också intressant som studieobjekt för alla som har intresse av timmerhus och deras bevarande.

- Det är lätt att se hur stockar, eller delar av stockar har bytts ut, berättar Curt Nordlander. Tid och pengar sätter gränser, men inte vad som är möjligt för att renovera i stockarna. Det går att ta bort halva stocken om utsidan är rutten och insidan är helt ok, eller att byta ut en hel stock.

Skulle det villa sig riktigt illa är det bäst att plocka ner huset och bygga upp det igen, stock för stock. Bra råmaterial är viktigt i sammanhanget. Det ska vara så raka stockar som möjligt. I kokhuset har också taket bytts ut.

- Taket var helt uppruttet så där har vi bytt både undertaket, rotebräderna som de kallas, och sedan lagt på nytt björknäver och ny takved som håller nävern på plats, berättar Curt Nordlander.

Han förklarar också varför det är viktigt med takved.

- Nävern har en torr och en fuktig sida så den skulle rulla upp sig om vi inte lade på takved.

Nävern håller många år. Det gör inte takveden, inte om man ska göra på rätt sätt med tanke på den yttre miljön och arbetsmiljön för de som utför jobbet. 

- Tio år brukar takveden hålla, berättar Curt och konstaterar att byggfel på 1940-talet räddat många av husen både i Myckelgensjö och på Murberget. På den tiden användes impregnerat virke. Så gör vi inte idag.

Allt har sitt pris. I det här fallet gamla nävertak som måste ses över var tionde år. Därför är det förstås lätt att förstå när tekniske chefen önskar sig mer pengar till renovering av gårdarna på friluftsmuseet.

Ann-Sofie Ingman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera