Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 12 december 2011

Lärdomar från medeltida helgon

3 frågor till Maria Ahlström, utställningsproducent och formgivare för utställningen Helgon och Demoner. Den öppnar i morgon, lucia den 13 december.


Bönhörd Maria
Till vänster utställningsproducenten Maria och till höger på bilden en av utställningens Mariaskulpturer som berättar sin historia. Foto: Björn Grankvist.

1.  Vad har medeltida helgon att säga oss här och nu?
De berättar att människor som går mot strömmen eller har en annorlunda trosuppfattning än den kultur (eller familj) man lever i ofta har mött på motstånd i någon form genom historien. Oavsett vilken religion man tillhör är det alltid svårt att tillhöra en minoritet.

Vi ser också hur martyrskap ännu idag är lika aktuellt. Fundamentalister räds inte döden för sin övertygelse. Det finns dock en skillnad: Självmordsbombaren tar även andra med sig in i döden för att hämnas. Den typen av martyrskap ser man inte i de medeltida helgonlegenderna. Om jag leker med tanken att våra medeltida helgon har ett budskap till oss som lever på 2000-talet, så kanske de vill uppmuntra oss att våga stå upp för det vi tror på, inte bara inför oss själva utan också gentemot andra.

2.  Har du stött på svårigheter under produktionsprocessen?
Eftersom jag inte velat göra en traditionell utställning som visar medeltida kyrklig konst, har jag själv försökt problematisera för att hitta nya, annorlunda ingångar. Det är ju alltid enklare att göra som man alltid har gjort, så det har naturligtvis varit svårare att hitta andra fungerande vägar. En annan utmaning har förstås varit att vi har ungdomar som huvudmålgrupp. Jag ser det här som ett försök att se om det är möjligt att göra en utställning om medeltida konst för ungdomar.

3.  Vad har arbetet med utställningen betytt för dig personligen?
Det här är min största och första "riktiga" utställning som jag har producerat. Kanske är det alla problem som jag ställts inför som har varit mest utvecklande. Att hitta utvägar och lösningar på det som ibland känts hopplöst. Nu när jag ser hur allt förverkligas, tar form och växer, är känslan fantastisk. Jag är också imponerad över alla tekniker som kan allt från grovjobb till riktigt finlir.

Ann-Sofie Ingman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera