Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 9 november 2009

Lärorikt möte mellan museer

Tjugofyra personer - representanter för museer från Härnösand i norr till Kapstaden i söder, från Jönköping i väster till Korea i öster har deltagit i ett möte i Filippinerna. Gemensamt för alla är att museerna är aktiva i det interkontinentala museinätverket Samp som gjort en omstart och numera är en egen juridisk person. För Murberget medverkade jag själv och styrelseordförande Kenneth Westin.

Bild på deltagarna i mötet
Murbergets styrelseordförande Kenneth Westin pratar med kollegor från andra delar om världen om arbetet i en museiorganisation.

Eftersom jag aldrig tidigare varit i Filippinerna fick jag titta i en atlas för att hitta den ö och stad vi skulle resa till. Staden Bacolod på ön Negros söder om huvudstaden Manila såg jag för mig som en idyllisk liten ort vid havet på en regnskogsbeklädd ö i Indiska Oceanen. Vi anlände i själva verket till en miljonstad med en för oss kaotisk trafik och bebyggelse svår att överblocka med få äldre byggnader. Negros visade sig vara fyra gånger större än Gotland.

Jag hade i någon mening rätt om regnskogen. Den fanns till dess Amerika tog över Filippinerna i slutet av 1800-talet och etablerade världens då största sågverk på Negros. Regnskogen som i början på 1900-talet täckte ön till 95 % utgör idag 4 % av öns yta. Träden höggs ned och sågades upp. De ersattes successivt av sockerrör som nu i enorma arealer täcker ön och ersatt en oerhört variationsrik flora och fauna med dess motsats. Det finns idag ingen möjlighet att övertyga en markägare om att återplantering av skog för barnbarn att skörda är en bättre idé än de kontinuerliga inkomster de snabbväxande sockerrören ger.

Mötets tema var "Local awareness for an intercontinental network", (lokal medvetenhet för ett interkontinentalt nätverk), något alla deltagare skrivit ner sina reflektioner om i förväg. I diskussioner kring detta tema utvecklades synen på hur den lokala och regionala identiteten på många sätt blivit allt viktigare och snarare stärkts än försvagats i det globala perspektiv vi alla är en del av idag. Detta är i högsta grad giltigt för museerna i vårt förmedlande uppdrag. Sergei Muchin, länsmuseichef i Jönköping, etablerade det nya ordet "Glocal" som en symbios av Global och Local, den lokala identiteten som en betydelsefull och kraftfull del i ett internationellt sammanhang.

Information om Samps organisation, ekonomi, värdegrund och nya verktyg som Samp tillhandahåller för sina museer varvades med grupparbeten med efterföljande redovisningar och diskussioner. Det är lärorikt och leder till eftertanke om den egna organisationen att diskutera med kollegor från hela världen om gemensamma frågor som ledarskap, kompetensutveckling, organisationsstrukturer och relationen till våra uppdragsgivare. Man upptäcker också snabbt att det är mer som förenar än det som skiljer oss åt.

Med stort allvar visade barnen i Museo Sang Bata upp olika delar av verksamheten.
Med stort allvar visade barnen i Museo Sang Bata upp olika delar av verksamheten.

En dagsutflyktsdag hann vi med. Den gick tvärs över ön till Negros nordöstra strand där vårt värdmuseum Museo Sang Bata var beläget, ett nytt maritimt museum för barn och beläget på stranden i en liten fiskeby. Den dag vi kom på besök pågick framför museet en livlig marknad med allt från kläder till fisk och grönsaker.

En liten armé av museiguider i en ålder omkring tio år visade oss runt. Varje barn presenterade en station i museet och gjorde detta med stort allvar innan de lämnade över till näste man. Museichefen berättade att de ställde krav på barnen för att få vara på museet. Dessa hade inte omedelbart mottagits positivt av deras föräldrar. Daglig hygien, tandborstning, hårvård och rena kläder var inslag som museet erbjöd, men också krävde av de lokala barn som dagligen kom till museet för att leka och lära. Museo Sang Bata tog på detta sätt på sig ett ansvar som uppenbarligen stärkte relationen med det omgivande samhället.

Utställningen var visuellt spännande, inte bara för barn, med det maritima landskapets olika inslag som genomgående tema i en miljö där fokus på havets flora och fauna kändes helt rätt.

Vi mötte under dagarna på Filippinerna en stor gästfrihet. Gång på gång bad de vi mötte oss att berätta för omvärlden att det är säkert att besöka landet. Det var förvisso också det intryck vi fick under våra dagar på plats. På planet från Manilla läser jag sedan i tidningen om ett pågående vulkanutbrott på en ö nordväster om huvudstaden med omfattande evakuering av människor. Det blev en påminnelse om att trygghet och säkerhet i Filippinerna kanske inte har samma innebörd som vi är vana vid. Från vulkanutbrott och 30 graders värme återvände vi så till 20 minusgrader i ett gnistrande vackert svenskt vinterlandskap veckan före jul.


Text och foto: Bengt Edgren

Deltagare:från Sverige representanter för Skansen, Jönköpings Läns Museum samt Murberget, Övriga nationer som deltog i mötet var State Museum of Azerbaijan Musical Culture, Swaziland National Museum, Iziko Museums of Cape Town, Sydafrika, Iron Museum, Sydkorea, Museo Nacional Historia Natural, Mosambique, Museo Sang Bata Sa Negros, Filipinerna, Museum and House of Culture, Tanzania och National Museums and Monuments of Zimbabwe.

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera