Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 28 februari 2013

Läsprojekt lär skolbarn om stenåldern

Murberget jobbar just nu i ett läslustprojekt för ungdomar tillsammans med Länsbiblioteket. Med hjälp av Michelle Pavers skönlitterära bokserie Vargbröder skapas ett intresse för både läsning och forntid.

Det har visat sig att hennes böcker fungerar utmärkt som studiematerial eftersom de både är skrivna för just ungdomar och samtidigt baseras på väl genomförd research om stenåldern.

Murbergets Maria Nordlund och Margareta Bergvall och Länsbibliotekets Sibylle Menzel Kühne (projektledare) samarbetar med sex olika grundskolor i Sollefteå kommun för att introducera vårt kulturlandskap under stenåldern för eleverna. Länsbibliotekets Läsfrämjande-projekt är ett samarbete som gör att Länsmuseum och Länsbibliotek gemensamt kan träffa skolklasser för att diskutera böckernas innehåll. Det är en bra inkörsport till läsintresset för ungdomar och introducerar eleverna för en stenålder som även fanns här i länet, på vår hemmaplan.

barn2
Foto: Margareta Bergvall

Murberget har utställningar som visar upp livet på stenåldern där skolbarnen bland annat får se och känna på forntida föremål och praktiskt testa hur det är att t ex göra upp eld på stenåldersvis.
- Det dyker alltid upp frågor hos eleverna som vi kan samtala kring och så är diskussionen igång, berättar Maria. Ingen behöver bli expert på en gång, men det är alltid någon del i historien som väcker deras intresse. Och det är olika saker för olika elever, det är det som är det roliga, säger hon.

varbröder
Boken Vargbröder av Michelle Paver är en bra resurs i projektet.

Det viktigaste med deras arbete i projektet är att inspirera både elever och lärare till att upptäcka kulturhistorien i deras egen närmiljö. Det finns alltid en fornlämning nära dig!
- Vi uppmanar alltid de vi träffar att skicka frågor, bilder på märkliga föremål  eller platser i naturen som de tror har någon historisk koppling, säger Maria. De ska känna att museet är en plats de alltid kan vända sig till eller besöka.

Genom ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen kommer en arkeolog från museet att besöka alla skolor under våren för att tillsammans med dem undersöka naturen i närområdet efter historiska spår. Eftersom det var under stenåldern som de första människorna bosatte sig i Sverige blir det extra spännande för eleverna att leta efter ledtrådar. I ett tidigare projekt fick elever från Näsåkers skola vara med och undersöka en plats där bitar av en skifferkniv hittats. Det visade sig att området är en 8400 år gammal boplats som också är länets äldsta.

barn1
Foto: Margareta Bergvall

Varje skola bildar en egen klan precis som det var på stenåldern. Målet är att ordna ett klanmöte med alla skolorna vid hällristningsområdet i Näsåker. På den platsen hölls också klanmöten på stenåldern. Därför är det ett passande område för eleverna att träffas på för att förstå sammanhanget.
- Jag brukar säga till eleverna att det som finns på museet bara är en liten del av allt historiskt material. Det mesta finns runt om kring oss i skog och mark, avslutar Maria.

Text: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera