Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 10 september 2010

Ledstjärnan var trivsel

Inredaren Nils Lindholm i Matfors hade stora visioner kring hemmets utformning. Till hans filosofi hörde vikten av färgmässig harmoni, men också att vara ärlig och bejaka sin egen personlighet i inredningen.

Bild från butiken i Matfors
Interiör från butiken i Matfors

Det skulle vara ombonat och med naturen närvarande i materialen.
- Var mår människan bäst? Jo, i naturen. Den känslan ville han få in i ett hem. Därför arbetade han med rustika material, gärna återvunnet. Skiffer, vadmal, handslaget tegel och så trä, trä, trä, berättar textilformgivaren Vicci Andersson Sjöbom.

Hon arbetade som hans assistent och lärde sig på nära håll att se och fascineras över insatserna som inredare, men även hans hållning i livet.
- Han kunde sy, snickra och måla. Han var innovativ och konstruerade bland annat en maskinpressarfot för möbelklädslar.  Han skrev också en rad debattartiklar och presenterade sina tankar.
- Han var en riktig möbelman som kunde följa hela vägen från kundens behov, via tillverkning och till mötet med marknaden.

För många människor i Västernorrland är inredaren och möbelföretagaren Nils Lindholm ett begrepp. Under ett halvt sekel arbetade han på olika sätt med sina visioner. Bakgrunden betydde förstås en del. Han föddes i Krokom i Jämtland 1917. I de yngre tonåren gick flytten till Matfors. Familjen med fadern J W, modern Ingeborg och sju barn, etablerade sig i bruksorten. Där grundade fadern en snickeri- och målerifabrik som efterhand även inrymde en butik, Matfors möbelaffär.

I mitten av 40-talet tog Nils över rörelsen och drev den tillsammans med sin syster Maja Berglund. Då hade han utbildat sig till inredare vid Bostudion hos den välkände arkitekten och inredaren Otto Schultz i Göteborg.  Idéerna för framtiden var många.
- De byggde upp en fantastisk butik, förklarar Vicci Andersson Sjöbom och ger ett exempel:
- Han ville skapa en speciell stämning i butiken och konstruerade då en trästomme och klädde den med långa remsor av tyg. De sammanband han med dragkedjor för att  enkelt kunna byta de lampor som finns bakom textilen. Taket finns kvar i butiken än idag.

Hon vet också berätta att systen Maja var viktig i sammanhanget. Hon var affärskvinna med näsa för de rätta produkterna. Tillsammans skapade de en butik med rykte om sig långt utanför hemtrakterna. Matfors möbler stod för god kvalité. Tidigt ingick moderna klassiker , som bord, stolar och hyllor av Carl Malmsten, Børge Mogensen, Alvar Aalto och Yngve Ekström i utbudet.

Nils och Maja bjöd också sina kunder på många goda råd.
- De hade en affärsidé som gick ut på att kontakta giftasvuxna personer och sedan hjälpa dem att inreda det första hemmet, de annonserade bland lysningsannonserna.
- Det gick bra att låna hem både textilier och olika möbler för att prova sig fram. Många lösningar byggdes på plats hos kunden.

Inredningar för hotell, äldreboenden, kyrkor och församlingsgårdar hann han också med. Ett bra exempel på Lindholms formvärld finns i Walles fjällhotell i Bruksvallarna i Härjedalen.
- Helhetsperspektivet var alltid viktigt. Han gjorde ingen skillnad på om det var privata hem eller offentliga miljöer, förklarar Vicci Andersson Sjöbom.

Interiör från Walles högfjällshotell
Interiör från Walles fjällhotell i Bruksvallarna, Härjedalen

Efterhand började Nils Lindholm även att rita möbler. Han konstruerade bland annat bokhyllor, matgrupper och succéserien Carpati för Europa Möbler. Och så den personliga favoriten, dagbädden.
- Tyvärr finns få ritningar bevarade. Antagligen signerades inga ritningar när han arbetade med stora möbelföretag. Upphovsmännen bakom olika produkter var inte viktiga för dem då.

1969 är en milstolpe i Nils Lindholms yrkeskarriär. Då var han med och startade Europa Möbler. Ett företag som han var aktiv i långt upp i åren.
- Han satt länge med i produktrådet för Europa möbler.

En filial till butiken i Matfors etablerades efterhand i Dvärsätt, nära Krokom. Vicci Andersson Sjöbom minns en märkvärdig man med stark personlighet. En förklaring till hans karaktärsdrag går att söka i bakgrunden och familjen.
- Det var ett kärleksfullt hem och de konstnärligt begåvade barnen fick både uppmuntran och utbildning.

Betydelsefull var säkert också den kristna tro som han var uppvuxen med. Familjen tillhörde genom alla år Baptistförsamlingen i Matfors.

Nils Lindholm avled 91 år gammal 2009. Hans tankar kring inredning lever vidare och framstår som om möjligt än mer i tiden idag. Så här formulerade han själv några av sina  idéer:
"Huvudsaken att man är ärlig, och gör sitt hem till något av sin egen personlighet och inte är rädd för att visa den".
"Den dag du slutar att vara rädd för färg, - får du det trevligt. Tänk på naturens färger. Det är nyttigt".

Text: Ann-Sofie Ingman

Den andra oktober öppnar utställningen Nils möbler+
där Nils Lindholm är en av centralfigurerna.

Pil Läs mer om utställningen Nils möbler+ 


 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera