Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 7 mars 2013

Lekrummet blir ännu roligare

Lekrummet på Murberget är en succé som varje vecka besöks av hundratals busande barn. Nu gör vi rummet ännu roligare med flera nyheter.

Lekrummet öppnade för snart ett år sedan med rutschkanor, böcker, gångar och olika krypin. Det fanns även planer på fler saker, som inte hanns med då. Nu är det dags att färdigställa dem. Murbergets pedagog Maria Nordlund har arbetat med Curt Nordlander, chef för den tekniska avdelningen och snickaren Hans-Erik Holmkvist för att göra klart allt.

curt
Curt Nordlander visar upp en av bubblorna som ska visa upp spännande föremål från museets samlingar.

Rummet formgavs för att ge tydliga associationer till hav och kust och man ska få känslan av att leka på ett skeppsvrak på havets botten, berättar Curt.

Barnen kan kika efter varandra i små fönstergluggar som nu finns i väggarna på "skeppsvraket". De bidrar till idén av att man befinner sig på en båt och ger en ny känsla till rummet. Har man tur kanske man till och med får syn på länsmuseets maskot Mura i någon av gluggarna. Ambitionen är att hon allt oftare ska komma på besök i lekrummet och busa med barnen.

Såga
Snickaren Hans-Erik Holmkvist sågar ut fönstergluggarna på skeppsvraket.

Väggen som symboliserar havet kommer att dekoreras med bubblor av plexiglas som ser ut som om de letar sig upp mot vattenytan. I bubblorna placeras spännande föremål ur museets samlingar, till exempel koraller och torkade fiskar. På det viset blir lekrummet som en egen utställning för barnen.

Rummet får även några praktiska tillägg. Den tekniska avdelningen tillverkar skohyllor och stora "metkrokar" där besökarna kan hänga upp sina kläder. För att hålla ordning på böckerna kommer också en bokhylla att placeras under trappan som leder till båtdäck. Säkerheten har förbättrats med ett räcke på lekscenen och en stadigare kudde i slutet av rutschkanan.

Räcke
Ett nytt räcke gör lekscenen säkrare. I bakgrunden syns de nya fönstergluggarna.

Det finns många idéer om hur lekrummet ska vidareutvecklas även i fortsättningen.
- Vi har planer på att ordna filmvisningar i rummet. Det finns redan idag en sittläktare och plats för en TV-skärm, berättar Maria. Museet har flera intressanta föremål i sina samlingar som kan byggas in i rummet. Bland annat ett stort fiskskelett som skulle passa jättebra.

Förbättringarna i lekrummet styrs också mycket av besökarna själva. Museet har fått in flera synpunkter, både direkt och via sociala medier som facebook, bland annat angående öppettider.

- Vi märker också ett behov hos de lite äldre barnen, därför ska vi försöka inreda ett tonårsrum på museet där man kan umgås, lyssna på musik och kanske använda vårt kök, säger Maria.  Det finns redan nu ett intresse för att starta en museiklubb. Och det skulle ju vara ett jättebra sätt att välkomna en yngre generation till museet, tycker hon.

 

mura
Förhoppningsvis kan Murbergets maskot Mura komma och busa med barnen med jämna mellanrum.

Lekrummet finansierades av en skogsavverkning på museets område. Rummet innebär att Murberget nått en ny målgrupp och många har även hittat in till rummet intill där konstutställningen Y-salong 13 nu finns.

Text och foto: Joachim Kjellgren

Mer information:

Lekrummet på murberget.se

Nu öppnar ett rum för barn Artikel 2012-05-02

Barnrummet en lyckad satsning Artikel 2012-05-25

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera