Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 29 juli 2013

Levande stadsvandringar tack vare Murbergets projekt

I sommar har stadsvandringarna i Härnösand fått en dramatisk touch. Tack vare ett nytt samarbete har skådespelare från Bäverteatern deltagit i berättandet.

Femton skådespelare ur Bäverteatern har spelat upp scener med historisk anknytning vid olika platser under guideföreningens stadsvandring. Inspiration till manus och roller har de hämtat från egen forskning men även andra historiska forskare som till exempel Lars Högberg. Mycket kunskap kommer också från Härnösands Guideförening.

2
Foto: Monica Lundell

Inslaget i vandringarna har varit uppskattat och de har fått många besökare.
- Det är bara ett pilotprojekt än så länge men det har visat sig vara ett bra sätt att illustrera Härnösands historia, berättar Ylva Steen, från Bäverteatern.

Idén kom från Murbergets kulturarvskonsulent Margareta Bergvall och är ett samarbete mellan Murberget Länsmuseet Västernorrland, Bäverteatern och Härnösands Guideförening. Intresset har visat sig vara stort, de dramatiserade vandringarna har haft mellan 70 och 120 besökare.

Bäverteatern har vävt in både historiskt kända personer och tidstypiska karaktärer baserat på det man vet om Härnösands historia.
- Det finns så klart många kända män skildrade i arkiven, men vi hoppas även kunna undersöka mer om Härnösands stads kvinnor, berättar Ylva. Ett exempel är författaren Alfhild Agrell som var verksam på 1880-talet. Det finns till och med ett sällskap i Härnösand som diskuterar hennes verk.

3
Foto: Maria Jonsson

Arbetet tog avstamp under hösten 2012 och har nu resulterat i två dramatiserade stadsvandringar under juli månad i år. Initiativet förverkligades tack vare EU-projektet KulturBygge som innefattar Murberget och Satakunta museum. Det finns diskussioner kring sätt att utveckla projektet och att nästa sommar kunna erbjuda historiska vandringar som extra krydda vid exempelvis konferenser och andra evenemang.

Text: Joachim Kjellgren

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera