Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 29 juni 2010

Lusthuset snart klart

I höst ska det stå klart, lusthuset vid Åvike Herrgård, men redan på lördag den 3 juli finns i alla fall möjligheten att få en god inblick i hur det kommer att se ut.

Bild från målning av lusthuset
Lusthuset kommer att bli vitt med inslag av grått och skogsgrönt.

Under byggnadsvårdsdagen kommer snickarna som arbetet med restaureringen att finns på plats och berätta vad som hänt.
- Snickarna kommer att måla och montera listverk i lusthuset, berättar Curt Nordlander som är chef för den tekniska avdelningen på Murberget.

Lister och fönsterfoder är målade inomhus under vintern. Nu ska komma på plats. De vackra fönster som hör till byggnaden är också iordningställda inne i verkstaden i museet.
- De nyrenoverade fönstren är träspröjsade med inslag av färgat glas. Väldigt fina förklarar Curt Nordlander.

Som alltid när det gäller de gamla husen på friluftsmuseiområdet så renoveras de varsamt och alltid med de färger och material som hör tiden för byggnaden till. Därför är det äkta linoljefärg som gäller för målningen. Färgsättningen är klar.
- Lusthuset blir vitt med inslag av grått och skogsgrönt.

En plan finns också för naturen som ska bevaras så orörd som möjligt. Byggnaden ska ligga i en skogsbacke där björkstammarna är uppstammade, så att bladverket finns på höjden och lämnar de vita stammarna lite som pelare runt den. Inga blommor utöver de som växer naturligt i backen ska planteras.
- Tänk en vitsippsbacke och så de höga vita björkstammarna.

På frågan om de stött på några problem under restaureringen svarar Curt Nordlander:
- Det enda problemet är väl att timmerstommen och även fasaden var i sämre skick än vi hade väntat oss. Vi har fått byta ut en hel del timmer och virke.

Nu börjar det i alla fall ta form och sent i höst ser han fram emot att få inviga lusthuset. Om Curt Nordlander får bestämma skulle han gärna se att det blev en lokal som användes för bröllop och fest, musik och underhållning.

När han till sist får frågan om det finns något mer att berätta om lusthuset berättar han vad som kanske är en skröna:
- Det sägs att lusthuset byggdes i samband med att prins Karl åkte på Eriksgata. Han skulle komma förbi och inta förfriskningar. Nu blev det inte så. Han kom aldrig. Jag vet inte vad det finns för sanning i det. Kanske är det bara en skröna.
- Kan det inte vara dags för en kunglig att inviga det nu i höst? När han nu inte kom förra gången.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist
 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera