Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 6 september 2012

Mästarslöjdaren från Härnösand

Textilkonstnären Kerstin Hedvall i Härnösand har fått utmärkelsen Mästarslöjdare. Ett ärorikt bevis på hennes gedigna kunskap och betydelsefulla insatser under många år.

I samband med Hemslöjdens 100-års firande i Stockholm för en tid sedan utsågs Mästerslöjdare från alla delar av landet. En av dem var Kerstin Hedvall som nominerats av länshemslöjdskonsulenterna i Västernorrland. I deras motivering står bland annat om Kerstin Hedvalls unika blick för färg, form och material som burit frukt i många nyskapande textilier inte minst för Hemslöjden i Västernorrland.

hedvall
Kerstin Hedvall tar emot diplomet som bevis på utmärkelsen Mästarslöjdare ur hemslöjdskonsulent Ulrika Bos Kerttus hand.

Arbetet med länets textila arv startade på 1970-talet när familjen med maken och de tre döttrarna flyttat till Härnösand.

- Jag sökte jobb på Hemslöjden och jobbade halvtid i butiken och den andra halvan med att rekonstruera mönster, göra nya dukar och annat, inspirerad av traditionella textilier, ofta folkdräkter, berättar Kerstin Hedvall och öppnar skåpet som döljer en skatt av kuddar, dukar, nåldukar och dräktväskor.

Tidigt insåg Kerstin Hedvall sin begåvning. Som åttaåring såg hon en vacker bild i ett skyltfönster. Upplevelsen blev starten på den både långa och betydelsefulla banan inom konst och hantverk.

- Jag kommer ihåg den alltid. Ser bilden framför mig på änglarna i en ring, berättar hon.

En värdefull bekräftelse på sin förmåga fick hon av sin lärare i småskoleklasserna som satte upp hennes teckningar på väggen. Vid femton års ålder bar det av till huvudstaden och Konstfackskolan. De prover hon lämnat in till utbildningen banade väg, och så en dispens. Kerstin Hedvall började nämligen ett år tidigare än vad reglerna föreskrev . Hon kände snabbt av vägvalet var rätt:

- Jag kände att jag hade lätt för mig, berättar hon.

Under utbildningen fick de prova på olika tekniker. Själv valde hon sedan en inriktning mot reklam. På den vägen kom hon att arbeta vid förlaget Åhlén och Åkerlund på 1950-talet. Där jobbade hon bland annat tillsammans med en kvinna som senare gifte sig och bosatte sig i Luleå, dit också Kerstin med familj flyttade.

Kontakten förde med sig uppdrag för Norrbottens hemslöjd kring Norrbottensdräkten, men också dräktdockor som de skulle ha i affären. Att göra dockor, hela processen från att forma ett ansikte, måla och sedan tillverka dräkter till dem har Kerstin Hedvall fortsatt med livet igenom. I hemmet finns en diger samling av dem.

hedvall 1
Kerstin Hedvall har en diger samling dockor som hon själv format hela vägen, ansiktet, kroppen och kläderna.

- Dräktdockorna är bland det roligaste jag arbetat med, berättar hon och visar på en rad olika exempel.

Lusten till den skapande processen där hon följer sin känsla inför ett material är inte att ta miste på:

- Jag tvingar mig inte till något. När jag känner för något våldsamt mycket, då gör jag det, förklarar Kerstin Hedvall.

Inspirationen i konstnärskapet har kommit från olika håll. Det kan vara en skjorta som någon bär, en gammal kjolväska, eller helt enkelt material hon har liggande i en låda. På den vägen kom bilden till av ett skepp:

- Jag hade flera olika band och annat material i en byrålåda och så byggde jag upp den här bilden, berättar hon och visar på ett segelfartyg i olika textilier.

Skaparkraften är fortfarande vital. Om det råder ingen tvekan. Den kommer till uttryck i en del projekt som hon är verksam med i hemmet, men också på måndagarna när Kerstin Hedvall deltar i gruppen Synålens vänner.

Text o Foto: Ann-Sofie Ingman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera