Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 21 mars 2014

Manifestation av norrländsk slöjd

Länets hemslöjdskonsulent Annso Grahn har i ett samarbete med de tre andra norrlandslänens hemslöjdskonsulenter initierat den nyskapande slöjdutställningen NEXT LEVEL CRAFT. Utställningen som har inslag av bland annat musik, streetart och dansformen voguing, är en del av Umeås kulturhuvudstadsår 2014.

3

Idén med utställningen föddes för 1,5 år sedan hos hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Norrbotten.  Deras tanke var att skapa en manifestation av norrländsk slöjd.

Efter en rad inspirationsmöten kopplades konstnären Aia Jüdes in som konstnärlig ledare. Hennes visioner bröt ny mark för slöjdgenren som sammanfogade den med mode, musik och dans.
- Hon åkte runt i de fyra länen för att få en bild av miljöerna, vi visade henne Västernorrlands slöjdare men även en medeltida kyrka och andra inspirerande miljöer, berättar Annso.

Utställningens koncept tog form under resorna. Nya gemensamma nämnare har hittats och utställningsföremål har tagits fram.
- Många av föremålen kommer från våra slöjdares egna arbete till exempel Eva Nordangårds ren och Leif Nordlöfs käpp med björnhuvud, andra har specialbeställts av Aia, säger Annso.

1
Ren skapad av Eva Nordangård. Foto: Annso Grahn.

NEXT LEVEL CRAFT visas på Västerbottens museum under sommaren och kommer till Murberget nästa sommar. Annso berättar att hon också påbörjat arbetet med att koppla ihop länets slöjdverksamhet till utställningen.
- Otto von Busch har med sina idéer om näring inom slöjd varit en  stor inspirationskälla till hur programverksamheten ska utformas, berättar Annso.

2
Björnkäpp skapad av Leif Nordlöf. Foto: Annso Grahn.

Otto von Busch som är professor på Konstfack har myntat uttrycket "sloydify society" som går ut på att slöjden måste hitta nya marknader för att bidra till samhällsutvecklingen. Annso ger ett väldigt bra exempel härifrån länet. Franzengruppen här i Härnösand som är en kommunal verksamhet för vuxna personer med funktionsnedsättning, kommer genom ett slöjdprojekt börja samarbeta med en förskola

-I Franzéngruppens textilverkstad kommer man skapa sagokläder utifrån dagisbarnens önskemål. Sedan bjuder dagiset in Franzengruppen och spelar upp en teaterpjäs för dem i sina nya kläder, berättar Annso. På så vis får deras slöjdarbeten en kund och ett meningsfullt syfte fortsätter hon. Det har blivit så lyckat att hon nu planerar att skapa ett liknande projekt för hårdslöjd.
- Det är inte klart ännu men jag letar just nu efter en ledare för det projektet.

Utställningen Next level Craft invigs på Västerbottens museum den 13 juni.

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera