Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 29 oktober 2010

Med nya ögon på Murberget

Intendent Tuulikki Kiilos arbetar vid Satakunta Museets Byggnadskulturhus Toivo. Det är ett centrum för både byggnadsvård och kulturarvpedagogik för barn och vuxna.  Som en del av utbytet inom ramen för projektet KulturBro besökte hon under några dagar i oktober Murberget. Det resulterade i många intressanta möten och samtal med kollegor. Här några rader ur hennes resedagbok:

Bild påTullike Kiilo
Tullike provar på att köra moped i utställningen Nu gasar vi!

Måndag den 4.10
Ankomst till Härnösand. Jag besökte friluftsmuseet på Murberget och med Bengts hänvisning bekantade jag mig med renoveringsarbete av kokhuset på fäbodvallen. Ett respektingivande projekt.

På eftermiddagen och på tisdag följde jag med planeringsgruppen kring den gemensamma arkeologiska utställningen. Intressanta fornborgar, imponerande gravhögar, hällristningar. För en byggnadsvårdare var ändå kulturmiljöerna och byggnaderna det mest intressanta. Smäckra förstukvistar även i två våningar, vackra kulturlandskap, men även tömda byar med byggnader i nedsatt underhåll.  Mitt första järnplåtstak av äkta, ojämnstora hamrade plåtar!

Onsdagen den 6.10
Följde med byggnadsantikvarie Hjördis Ek till Torsåkers hembygdsgård för att titta på ett renoveringsarbete. Hade intressanta samtal med både Hjördis och hembygdsfolk. Den imponerande kunnige guiden i Torsåkers kyrka berättade om kyrkan och häpnadsväckande historier om häxprocessen på 1600-talet.

På eftermiddagen besökte jag åter fäbodvallen på Murberget och talade med timmermän om hur arbetet pågick. Därefter hade jag möjlighet att besöka Ångermanlandsgården på Murberget, vilket var värt ett besök!

På kvällen åkte jag tillsammans med Margareta till Sundsvall för att delta i intendenten Tina Johanssons dramavandring om Kvinnoberättelser ur Stenstadens historia. Att berätta om staden, dess historia och byggnader genom människoöden, fick åhörarna nästan leva sig in i livet bakom fasaderna. Detta fick hjärnan att surra: vad vet jag om kvinnorna i Björneborg?

Torsdag den 7.10
Tillsammans med länsstyrelsens antikvarier Julia Cronqvist och Linnea Tidäng åkte jag till Ånge. Besök vid kulturminnen i området samt information om länsstyrelsen och byggnadsminnen.

På kvällen följde jag med byggnadsantikvarie/pedagog Johanna Ulfdotter från projektet Hus i Historia till Njurunda, där hon hade ett kvällsarrangemang om byggnadsvård i hembygdsgårdar. Igen intressanta samtal och ny information. En trevlig kväll!

Fredagen den 8.10
Igen gick färden till Sundsvall. Fick vara med på en guidning där intendent Tina Johansson berättade för en grupp om museets pedagogiska verksamhet. Därefter samtal med stadsantikvarie Peter Sundborg och besök på det dimmiga Norra Berget.

Lördagen den 9.10
Lördagen var fri och dags att bekanta sig med staden Härnösand och Murberget. Vill veta mera om Härnösand! Shopping in museishopen. Museishopen är bra! Mopedutställningen var även för en icke-moppe-entusiast en mycket rolig upplevelse med information runt själva fenomenet och inte endast mopeder i rad.  En idé värt att lånas (men inte mopederna!)

Söndagen den 10.10
En vandring i Nolby i Sundsvall med Tina Johansson. Intressant med mycket ny information.

Måndagen den 11.10
Besök i Sundsvall med antikvarie Sven Nordström. Svartvik och Norra Berget. Igen mycket intressanta miljöer, samtal och information. Norra Berget, nu under en klar blå himmel, visade sig vara ett ställe man vill besöka på nytt, men helst på sommaren.

På kvällen hemresa.

Det märktes att en del likadana idéer "sprids i luften" men har fått olika gestaltningar. T.ex. när skolbarn i Murberget i Prästgården lever ett par timmar som finska krigsbarn år 1944, får förskolebarn i Björneborg bo en stund hos familjen Korsman år 1951, hämta ved, mala kaffe och dricka kokkaffe med dop. En annan sak är temavandringar som kommer att arrangeras mer regelbundet än tidigare i Björneborg under den kommande sommaren.

Redan nu, bara en dryg vecka efter besöket till Murberget, har många nya iden börjat gro och kanske även de gamla får nya inslag!

Text: Tuulikki Kiilo

Pil Läs mer om projektet KulturBro


 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera