Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 27 december 2010

Möbler som bygger på en idé

För möbelformgivaren Kristoffer Sundin börjar det alltid med idéer om hur en miljö, ett rum ska utformas. När han beskrivit vad han vill uppnå börjar processen med att skapa möblerna. I utställningen Konceptuella möbler som öppnar den 11 januari deltar han bland annat med en lampa. Idén bakom den har med en bok att göra.

- Jag konstruerade lampan utifrån boken Den osynliga staden av Italo Calvina. Idén bygger på att jag vill förmedla den inspirerande synen på arkitektur som boken innehåller, berättar Kristoffer Sundin på telefon från verkstaden där han arbetar.

Kristoffers lampa
Kristoffers lampa

Den lustkänsla boken förmedlade resulterade i en byggsats till en lampa som också kommer att finnas med i utställningen på Murberget.

Kristoffer Sundin är född 1981 i Docksta. Under uppväxten var han intresserad av att bygga och snickra. Det handlade ändå aldrig om formgivaredrömmar. Den banan har han närmat sig bit för bit.

En syster till Kristoffer Sundin är textilformgivare. Under sin utbildning hade hon en handledare som var verksam vid Stenebyskolan i Dals Långed. På den vägen kom Kristoffer i kontakt med den möbelsnickarutbildning som finns på skolan. Väl där började han rita möbler vilket i sin tur ledde honom vidare till Konstfackskolan i Stockholm och linjen för inredningsarkitektur.

- På Konstfack lärde jag mig jättemycket, fick en annan kunskap om rumlighet än jag haft tidigare.

Via en idé om rummet skapar han möbler som blir delar av den rumsliga helheten.

- Former kan skapa varandra, förklarar han och ger ett exempel:

- Om jag formger ett bord för ett speciellt rum skapar det i sig förutsättningar för formen i en stol eller en lampa som det hör ihop med.

När det gäller materialval finns det inget som har sätter före något annat. Känslan i materialet är lika betydelsefullt som hur det ser ut. Eller som han själv uttrycker det.

- Jag försöker hitta det material som förmedlar den känsla som jag är ute efter och  som uppfyller de funktionella kraven för möbeln.

Kristoffer Sundin återkommer till grunden för arbetet och vikten av att skriva ett koncept för miljön som han ska arbeta med. Efter det kommer formen för möblerna. Det sättet att tänka ligger också till grund för Konceptuella möbler som är det fjärde tillägget i Nils möbler+ där unga formgivare visar delar av sin produktion.

Ann-Sofie Ingman

Pil Läs mer om utställningen Konceptuella möbler 


 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera