Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 9 augusti 2013

Murberget deltar i Norrlands största scoutläger

Den här veckan samlades över 250 scouter för ett stort läger med medeltidstema på Aspnäs lägergård strax norr om Härnösand. På plats är också Murbergets pedagoger Sara Öman och Maria Nordlund för att visa scouterna tidsenligt hantverk.

Hela veckan handlar om att lära sig mer om livet under medeltiden. Sara och Maria ska bland annat visa lägerdeltagarna olika typer av hantverk som var vanligt då.
- Vi låter scoutungdomarna använda tekniker som till exempel repslagning, smide i vår fältässja och tillverkning av smycken med brynjeringar, berättar Sara.

repslagning
Maria Nordlund visa hur ett rep ska slås.

Sara visar också hur man bakar modkakor som ska gjuta mod i deltagarna på deras olika äventyr under lägret. Murbergets medverkan är en del av lägrets 14 olika målspår och deltagarnas personliga utveckling.

sara
Sara bakar modkakor

Det viktiga med vårt arbete här är att inspirera ungdomarna. De måste få prova själva och lära av varnadra. Det gör att de samtidigt får nya vänner, man kan säga att de möts i hantverket, berättar Maria.

smide
En vanlig teknik under medeltiden var smide i ässja.

Mittscoutlägret i Aspnäs är ett samarbete mellan olika scoutdistrikt för att föra samman scouter från hela Norrland till en stor träff. Det är första gången man gör något så här stort.
- Det speciella med det här lägret förutom dess storlek är att det har ett tema som märks i alla aktiviteter vi gör, berättar lägerchefen Jörgen Wallin. Vi frågade vi Sara och Maria från länsmuseet om hjälp för att få den rätta medeltida känslan. De vet vad man använde för verktyg på den tiden, fortsätter han.


Indelade i fyra olika klaner ryckte deltagarna ut i lördags och har fått genomgå flera olika förberedande utmaningar inför finalen nu på lördag. De får bland annat lösa kluriga gåtor, klara fysiska uppgifter och bygga egna byar i det fiktiva medeltidslandet Suione.
- Det finns en tydlig tanke bakom alla aktiviteter som ska stärka både individen och gruppsamarbetet i lägret, säger Jörgen. Vi lär oss att förbättra både oss själva och vår omvärld precis som scoutrörelsens grundare Robert Baden-Powell lärde ut, fortsätter han.

jörgen
Lägerchefen Jörgen Wallin är nöjd med lägret.

Planeringsarbetet har pågått i ett helt år och alla medverkande har fått förbereda sig på olika sätt för att bidra till medeltidskänslan med bland annat klanfärger. Lägret har en tydlig dramatisk handling som kulminerar i slutet av veckan. Ibland syns medlemmar av en femte fientlig klan; Irritatus,"de arga", som vill förstöra för de andra klanerna. De spelar en viktig roll i dramaturgin under veckan.

- Det har visat sig vara en bra idé med ett tematiskt läger, berättar Jörgen. Även om lägret ännu inte är avslutat räknar han det redan som en succé och hoppas att kunna anordna fler läger med andra teman i framtiden.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera