Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 28 februari 2014

Murberget förbereder utställning i Uppsala Domkyrka

Inför Uppsala ärkestifts 850-årsjubileum har Murberget fått uppdraget att utföra konservering av medeltida föremål från Hälsingland och Gästrikland. Föremålen ska ingå i jubileumsutställningen "Himlen är här" som invigs i Uppsala Domkyrka till sommaren.

Jag träffar Murbergets konservator Lennart Kristiansson under arbetet med ett altarskåp i trä från Bollnäs kyrka i Hälsingland som ska visas i utställningen.
- Jag fäster originalfärgen och förgyllningen med det syntetiska bindemedlet MFK (Medium für Konsolidierung) i en spruta, berättar Lennart. Sådana här arbeten har tre moment; fastläggning av färg, rengöring och i vissa fall retuschering, fortsätter han.

1
Lennart konserverar en skulptur från Hälsingland som ska ställas ut i Uppsala Domkyrka. Foto: Joachim Kjellgren

Förutom Mariaskåpet har han även konserverat ett helgonskåp föreställande S:ta Katarina av Vadstena. Båda skulpturerna tillverkades i början av från 1500-talet, och slits naturligtvis under århundradena. Därför görs också konserveringsarbeten med jämna mellanrum. S:ta Katarina av Vadstenaskulpturen åtgärdades senast 1985 och dessförinnan 1928. Allt finns också registrerat i Antikvarisk-Topografiska Arkivet (ATA) så konservatorn ska se vilka åtgärder som gjorts tidigare.

2
Altarskåpet från Årsunda. Foto: Lennart Kristiansson

Murberget Länsmuseet Västernorrland är en av få aktörer i Norrland som utför konserveringsuppdrag, och gör ofta arbeten över länsgränserna bland annat i Gävleborgs och Jämtlands län. Eftersom de här skulpturerna ska flyttas så förbereds de i studion på Murberget innan de når sin destination.

Murbergets konservatorer kommer också att åtgärda Triumfkrucifixet i Bollnäs kyrka och altarskåpet i Årsunda kyrka i Gästrikland på plats.

3
Triumfkrucifixet i Bollnäs kyrka. Foto: Lennart Kristiansson

Altarskåpen ska visas upp i Uppsala Domkyrka tillsammans med ett femtiotal andra föremål i utställningen "Himlen är här" som invigs den 18 juni. Det är första gången en sådan stor utställning hålls i en levande kyrka.

Text: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera