Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 3 november 2014

Murberget genomför stor restaurering av Ragunda kyrka

Just nu pågår ett stort arbete i Ragunda kyrka vid Hammarstrand. Murbergets konservatorer är på plats för att konservera delar av inventarierna.

Lennart Kristiansson och Eva Körberg började konserveringsarbetet i augusti och ska vara klart inför invigningen strax innan jul. Murberget är generalentreprenör och samarbetar med flera specialinriktade underleverantörer för att restaurera, golv, tak, väggar och inredning. BW Måleri, Jämtfasad och Berglund & Borg är på plats. Under en period är även konservatorn Lotta Näckter på plats.

Murberget har ansvarat för konserveringsarbeten på predikstol, nummertavlorna, dopaltare, läktarbarriärer och orgelfasad.
- Vi har även jobbat en hel del med altaruppsatsen där vi bland annat lagt fast flagnande förgyllning och måleri, säger Lennart.


Altaravsatsen är en del av kyrkan som restaurerats.

En kulturhistoriskt viktig del vid en restaurering är att lämna vissa ytor obehandlade för att man ska kunna se hur det såg ut från början. På fönsterbänken till höger om altaret och en av kolonnerna bak i kyrksalen är några av de referensytor som lämnades i Ragunda kyrka.
- Väggmålningarna vid altaret är faktiskt i originalutförandefrån när kyrkan invigdes första gången 1853, berättar Lennart. Per Sundins skenperspektivmålningarna av kolonnerna och draperiet vid altaret samt kassettaket med bräder i taket är lika som när kyrkan byggdes, fortsätter han.

Senast ett sådant stort restaureringsarbete gjordes i kyrkan var i början av 1980-talet. Kyrkan fick också en så kallad omgestaltning i slutet av 1930-talet. Då flyttades bland annat den vackra målningen från altaret till dopaltaret på långsidan.

Lennart hittade också en text, bakom altaruppsatsen från Olof Andersson som troligtvis jobbade med restaureringen på 1930-talet. Det var förutom en datering också ett vittnesmål om det politiska läget i Europa vid tillfället.

Fredagen den 25/11 1939 uppsattes denna altartavla och strålar. De får nu åter stråla en hundraårsperiod om icke bomber och granater för alltid släck dem! Tiden är oroligare än någonsin!
Olof Andersson

Arbetet inleddes redan 2011 då ett konserveringsprogramskrevs som grund för finansiering och tillstånd.
- Det ligger mycket arbete bakom innan man kan göra själva restaureringen, säger Lennart. Man måste få tillstånd från Länsstyrelsen för att få göra ingrepp på en kyrka som är en lagskyddad miljö. Arbetet beräknas vara klart innan den 21 december i år. 

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

Murberget genomför stor restaurering av Ragunda kyrka from Murberget on Vimeo.

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera