Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 20 september 2013

Murberget har fått en ny enhetschef

Murberget har fått en ny chef för enheten Kulturmiljö och samlingar. Hon heter Marie Svedin och kommer från Stockholm, men har rötter från länet.

Hon tillträdde för drygt två veckor sedan och har haft fullt upp med att sätta sig in i sin nya roll som enhetschef. Trots att hon kommer från Stockholm är Ångermanland ändå inte helt obekant för henne.
- Min mamma kommer från Långsele så jag har varit i Ångermanland mycket i min barn- och ungdom, berättar Marie.
Dessutom arbetar Maries man med ett projekt om järnåldern i Ångermanland så hon känner till en hel del om regionen.

MarieSvedin
Marie har jobbat i flera branscher men är framförallt arkeolog.

Marie är arkeolog med erfarenhet av arbete på bland annat Historiska museet i Stockholm, Riksantikvarieämbetet och Göteborgs universitet där hon även skriver en arkeologihistorisk avhandling. Avhandlingen handlar om ett stort utgrävningsprojekt kring en boplats från järnåldern som skedde på Gotland 1946-1950.

Hon har också jobbat inom andra områden, bland annat inom arkiv, rättspsykiatri, barnomsorg och skola. Arkeologi är ändå det stora intresset och hon har en ganska bred syn på vad det är.
- Arkeologi går att applicera på flera sätt oavsett tidsålder. Det behöver inte bara vara föremål från till exempel järnåldern, säger Marie. Det kan exempelvis vara modern samtidsarkeologi som används bland annat efter krig för att undersöka om det begåtts något krigsbrott.

Marie tycker att det är viktigt att sprida kulturarvet till alla och understryker hur viktigt det är att berätta en historia för att engagera länets innevånare.
‑ Jag vill bidra till locka människor som inte brukar gå till museer. De är viktigt med olika typer av besökare, vi vänder ju oss till hela länet, tycker hon.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera