Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 13 augusti 2014

Murbergets förste konservator

I den tredje intervjun från Murbergets arkiv möter vi Lennart Kristiansson, museets förste konservator. Intervjun är från 1996 och även denna gång gjord av Inger Stenman.

Tjänsten som konservator var efterfrågad ända sedan slutet av 1970-talet, inte minst av dåvarande landsantikvarie Tommy Puktörne. I den här intervjun berättar Lennart Kristiansson att han studerat vid konservatorutbildningen vid Göteborgs universitet som var först i Sverige med en sådan skolning. Han tillhörde den andra årskullen som började 1986. 

När Lennart kom till Murberget 1995 fanns en stor samling med medeltida kyrkokonst förvarad på vinden i Murbergskyrkan eftersom Västernorrlands länsmuseum tidigare varken hade museibyggnad eller klimatstyrda magasin. Museibyggnaden stod nu klar med och hans första uppgifter var att göra en skadeinventering och flytta föremålen till magasinen, vilket krävde en del förberedelse.

Lennart berättar också i intervjun att just den medeltida kyrkliga konsten är ett stort intresse. En orsak är att det på den tiden fanns mycket kontakter mellan Norden och Europa och influenserna spreds. Sverige hade under den tiden goda kontakter från omvärlden så man kan se många likheter med den kontinentala konsten.

I intervjun berättar han även om den första tiden på Murberget, de nya lokalerna, planerna på att starta uppdragsverksamhet inom länet och vilka arbetsuppgifter en konservator har.

Lyssna på hela intervjun nedan

Genvägar:

Nästa spår

Föregående spår

Blanksteg Spela/pausa

Intervju: Inger Stenman
Text: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera