Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 24 oktober 2014

Nezal kommer med nya klänningar

Denna vecka förnyar vi den populära utställningen I Brudens tid med nya klänningar som representerar dagens ångermanlandsbrudar. Tack vare Nezal Husein är det nu en mer mångkulturell utställning.

Utställningen har tidigare visat upp traditionellt svenska bröllopsklänningar från 1800-talet och framåt men har nu fått en mer nutida inriktning. Dagens brudar i vår region kommer från flera olika kulturer. Nezal härstammar från Irak men har även bott i Iran och bor nu här i Härnösand. Hon har hjälpt Murberget att samla ihop klänningar från ett flertal andra länder, framförallt från den arabiska delen av världen.

Även hennes egen brudklänning från 1997 finns med i utställningen.
- Jag skapade den från mina egna idéer med hjälp av en sömmerska, berättar Nezal.
När Nezal gifte sig ville att klänningen skulle vara speciell och sticka ut i mängden.

Nezal har samlat ihop klänningar till Murbergets utställning.
Nezal har samlat ihop klänningar till Murbergets utställning.

Nezals klänning är speciell och följer inte direkt någon tradition, den är kort och har endast en ärm.
- Jag ville ha något unikt så jag dekorerade den med pärlor i bladmönster och hängande pärlfransar som låter väldigt vackert när man rör sig, säger Nezal. De får en att tänka på ett vattenfall fortsätter hon.

Tack vare Nezals stora bekantskapskrets har hon också kunnat låna ihop flera brudklänningar från bland annat Dubai, Syrien och Kina. I de arabiska länderna är det vanligt att man väljer ut tyger och dekorationer för att själv göra sin bröllopsklänning alternativt går till en sömmerska med sin idé. Här i Sverige är det vanligare att man köper eller hyr en färdig klänning.
- I Iran finns många tygaffärer med tusentals tyger, berättar Nezal.

Hennes intresse för att dekorera klänningar kom när hon flytade till Iran. Hennes syster är sömmerska och brukade sy kläder till andra. Nezal gjorde dekorationerna och det blev en inkomstkälla för dem

De mångkulturella bröllopsplaggen finns här på Murberget fram till 11 januari.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera