Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 3 april 2013

Nu kan alla dela med sig av sitt kulturarv

Nu ska länets kulturarv säkras för framtida generationer. Johnny Blästa jobbar med att anpassa databastjänsten CollectiveAccess så att alla länsinnevånare ska kunna dela med sig av bilder och dokument på nätet.

Johnny jobbar som programmerare i projektet Kulturarv Västernorrland som står bakom en webbplats där privatpersoner kan ladda upp material med kulturhistoriskt värde. Idén kom på en ABM-konferens för drygt två år sedan där en av konferensdeltagarna berättade vilka problem han hade att själv spara och sprida sina samlingar med kulturarvsmaterial.

Det fanns visserligen en kulturportal för Västernorrland på webben men den bestod mest av länksamlingar samt information om länets museer och bibliotek. Projektet startades 2012 på initiativ av ABM Resurs för att utveckla den till en plats för alla. Projektgruppen som består av representanter från ABM, Riksarkivet, Länsbiblioteket och Murberget har utvecklat sidan på flera sätt, bland annat med den nya uppladdningsfunktionen.

johnny
Johnny visar den nya uppladdningsfunktionen som ännu är i betaversion.

- Till att börja med fick jag anpassa webbplatsen och koppla ihop den med en datasbas för att vi  skulle kunna göra verklighet av idén, berättar Johnny. Den nya och förbättrade kulturarvsportalen blir mer heltäckande nu när vi också vänder oss till enskilda personer och föreningar, fortsätter han.

Johnny hittade databassystemet CollectiveAccess med öppen källkod vilket gör det möjligt att vidareutveckla. Han har också jobbat med det på Stockholms länsmuseum, något som varit till fördel för båda parter.
- En hel del tid har gått till att få systemet att fungera ihop med webbplatsen på det sätt vi vill men nu är vi väldigt nära, säger Johnny.

kod
En vanlig syn för Johnny som har anpassat webbplatsen för att fungera med databaslösningen CollectiveAccess.

Projektet ska nu testa webbplatsens uppladdningsfunktion med förhoppning att många av länets innevånare och föreningar blir intresserade av att dela med sig av sina bilder, filmer och dokument. Projektgruppen har själva experimenterat med hemsidan och vill nu få in åsikter utifrån.
- Dela med dig-funktionen öppnas i en så kallad Beta-version som bygger på att besökarna testar sidan och delar med sig av synpunkter, idéer och förslag på förbättringar, säger Johnny.

ABM Resurs är ett samarbete mellan Murberget, Länsbiblioteket Västernorrland och Landsarkivet i Härnösand som tillsammans startat projektet Kulturarv Västernorrland. Projektet finansieras av Kulturrådet.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera