Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 2 maj 2012

Nu öppnar ett rum för barn

Utställningen Ljudlabyrint har blivit "Lek på Murberget" och alla barn får en spännande lekvärld att utforska. Där väntar Härnösands säkert längsta inomhus-rutschbana. Och garanterat den enda där färden slutar i ett fiskhuvud.

lekrum
Snickaren Hans-Erik Holmkvist i arbetet med rutschbanan i det nya lekrummet.

Arbetet med det nya lekrummet har pågått under drygt ett år, från idé, byggprocess och till den arena med inspiration från älv och hav som nu tagit form. I en första fas byggdes utställningen labyrinten om efter ett förslag från formgivaren Björn Ed. Det innebar att väggar försvann och en scen för barnens lekar skapades.

Utifrån den rumsligheten har utställningsproducenten, tillika inredningsarkitekten Maria Ahlström och museipedagogen Maria Nordlund gett "Lek på Murberget" ett innehåll. Så här beskriver de själva hur idéerna tog form:

- Det har funnits många olika idéer men nu har vi äntligen landat i något som både känns rätt och roligt. Från att ha haft exotiska fantasier om tropiska oceaner har vi till sist närmat oss vårt eget hav.

Det innebär i praktiken att barnen kommer att kunna fiska, krypa i bävergången och gömma sig hos gäddorna. De kommer också att upptäcka konstiga föremål i plastbubblor. För den som så vill finns tillfälle att koppla av i ett stort hav av kuddar, och kanske titta på film på den stora TV-skärm som ska monteras upp. De konstfulla målningarna har dekormålaren Eva-Karin Fröberg gjort.

Chefen för tekniska avdelningen Curt Nordlander och snickarna har haft bråda dagar med att färdigställa allt. Nu börjar de se resultat och tillfredställelsen är stor:

- Vi har än en gång tillåtits ta ut svängarna rejält och den här gången skapa en lekmodul med både längd och bredd, men framförallt en spännande höjd, säger Curt Nordlander.

Labyrinten har kvar sina gånger och den som gillar höga höjder, trappor och att åka rutschbana kommer att få sitt lystmäte, vågar duon bakom rummet lova. De riktigt små barnen, eller dem med lättare rörelsehinder, är inte heller bortglömda. För dem finns en liten rutschbana. Nu närmast väntar kalas och invigning. Den 13 maj öppnar rummet och då är förhoppningen att många deltar i en tävling om att ge bävern ett namn.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera