Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 26 maj 2011

Nu öppnar Samlat för dig!

Ett år av förberedelser är till ända och alla idéer har blivit till verklighet.
- Det är en magisk vecka, konstaterar formgivaren och projektledaren Lilliann Gilmark som nu börjar se resultatet av alla planer.

Samtidigt är det en lite märklig känsla när arbetet med utställningen börjar närma sig invigning.

- Jag är ju lite förälskad i den. Nu lämnar jag över ett skötebarn till publiken.

Lilliann
Lilliann Gilmark bland skor av alla de slag som ingår i utställningen.

Förberedelserna med Samlat för dig! har pågått i bra precis ett år. Idén om att göra en utställning med föremål ur samlingarna väcktes som ett svar på önskemål från länsinnevånarna. Önskningarna hade kommit fram i en besöksundersökning som genomförts på Murberget under hösten innan.

Till en början var det en utställningsidé med lösa konturer. Den skulle produceras av Murberget i samarbete med ABM Västernorrland, det vill säga landsarkivet och länsbiblioteket i länet. Det stod klart. Klart var också att tanken på samlande skulle fördjupas. Frågan var hur. En arbetsgrupp sattes samman och efterhand började idéerna bli till konkreta förslag.

Utställningskonceptet som tog form kom att handla om människorna kring föremålen och frågor om vad de berättar om en människa. Det innebär i sin tur att besökarna får möta kända ansikten som Bo Setterlind, men också helt nya, som Johan Gustav Agorander. Det är en märkvärdig berättelse om inkaindianen som föddes i Lima så småningom kom att bosätta sig i Härnösand.

- Ju mer jag läser om samlande ju intressantare blir det, förklarar Lilliann Gilmark.

Hon kan också förklara varför:

- Det finns så många personliga berättelser och anledningar till att människor samlar, som att förverkliga sig själv, att bli odödlig, eller att någon hittar en kul serie och börjar samla.

Det finns också andra motiv till att en samling blir till. Ingången för en pojke som samlar militärgrejer är att han tycker om att leka med dem. Och en tjej som samlar skor har dem för att hon tycker om att använda dem. Bara för att nämna några exempel.

Själv är hon ingen samlare.

- Nej, jag tycker det är skönt att slippa, säger Lilliann och skrattar.

En museisamling och ett arkiv skiljer sig en del från de privata samlingarna. Lilliann Gilmark förklarar varför och ger ett par exempel:

- En museisamling är viktig för att bevara en kulturyttring, men också för att inspirera till nya saker. Vi har ett medeltida keramikfat som också finns i en nyproducerad version och en fajanstallrik som också finns i nyproduktion.

Utmaningen med utställningen har varit rummet. Stora utställningshallen på Murberget är stor och med högt i tak.

- Det ville jag ta vara på, försöka vända problemet till en tillgång.

Sagt och gjort. Nu är volymen i rummet fångad med en konstruktion som gör att besökarna kan komma upp en nivå och blicka ut över utställningen uppifrån. Den möjligheten ger nya perspektiv på utställningen med mycket att hämta för många, inte minst barnen.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Gunnel Boström

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera