Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 1 april 2014

Ny flytt till Murberget

I dagarna beslutades det att friluftsmuseet ska få nytillskott. Den vackra fontänen Vängåvan ska flyttas från Sundsvalls stenstad till Murberget.

Det var 37 år sedan en byggnad senast flyttades till Murberget. Nu ska stadskvarteret på friluftsmuseet byggas ut med Sundsvalls anrika fontän på torget framför Härnösands gamla rådhus. Vängåvan har funnits i Sundsvall sedan 1886 och namngavs efter att A. P Hedberg och Nils Wikströms donerat marken där den byggdes. Nu går gåvan vidare till Murberget.

- Vi är mycket glada eftersom vi tidigare inte haft något som representerar Sundsvall här på Murberget, säger museichef Lillian Rathje. Vi är ju ett länsmuseum så vi ska ju ha influenser från hela Västernorrland, fortsätter hon.

Vängåvan
Så här kommer det att se ut i stadskvarteret till midsommar.  OBS bilden är ett fotomontage.

Under våren påbörjas grävningarna för att kunna förse fontänen med vatten. Förhoppningsvis kan arbetet slutföras så att Nya Vängåvan kan invigas lagom till midsommar. Just nu pågår diskussioner med Sundsvallskändisen Kevin Walker om att uppträda med sin hit "This is where I belong" vid invigningen för att med en fin gest överlämna monumentet till sitt nya hem på Murberget Länsmuseet Västernorrland .

Planerna för platsen där fontänen stått fram tills nu är oklart. Troligtvis kommer man inte att återskapa Östra tjärnen som låg där på 1700-talet. 

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera