Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 5 juni 2010

Nya Ångermanlandsdräkten tar form

Folkdräkter i landet ska ta form i en samtida version, det har Sveriges Turistförening tagit initiativ till. En tävling är utlyst och vinnande bidrag blir bröllopsgåva från föreningen till kronprinsessan Viktoria eller Daniel Westling i samband med deras vigsel i juni. Elina Nilsson heter formgivaren som tagit sig an dräkten från Ångermanland.

Bild på Elina Nilsson
Elina Nilsson, formgivare till den nya Ångermanlandsdräkten.

- Vi fick göra en lista med tre alternativ. Jag hade Ångermanland som första val och så fick jag det också, berättar Elina Nilsson på besök i länet för att hämta inspiration till sin dräkt.

Det är inte dräkten i sig som lockat henne, snarare landskapet. Som liten har hon besökt farmor och farfar i Tåsjö.

- Det är spännande att få komma tillbaka som vuxen när det finns en rot. Jag känner mig hemma i landskapet.

Elina Nilsson studerar vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Det var dit frågan kom om det fanns intresse av att delta i tävlingen. Fem elever vid skolan nappade. Totalt är det 25 stycken som deltar och de har en månad på sig att sätta samman en dräkt. Omröstningen sker i flera steg. En blogg är viktig i sammanhanget.

Därför är det en god idé att alla som vill se nya Ångermanlandsdräkten gå vinnande ur leken tar sig in på www.folkdrakt20.se/deltagare/elina-nilsson och röstar. Av de tio som får flest röster kommer sedan en jury att välja ut det vinnande bidraget. Alla dräkter går att se på bloggen. Ett annat alternativ är att bege sig till Skansen den 27 maj, där alla dräkterna kommer att att visas upp.

Under torsdagen den 6 maj var Elina på besök hos länsmuseet, både på Murberget och Textilarkivet i Sollefteå.

- Jag ville åka hit och lära mig om en tradition, en historia, berättar Elina och gör klart att det är kvinnodräkten som hon ska ta sig an.

- De idéer som kommit upp är bara användbara på en kvinnodräkt. Jag vill plocka med mig både fysiska föremål och idéer när jag är här på besök. Helst vill jag hitta allt material att utgå ifrån här i länet.

Elina Nilsson berättar att hon deltar i tävlingen för upplevelsen. Och när det gäller hennes förhållningssätt så jobbar hon med kontraster som tungt/lätt eller mänskliga avtryck i naturen. Hon har en konstnärlig vinkel på det hela.

- Det handlar inte så mycket om mode, mer formgivning, förtydligar Elina Nilsson.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera