Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 18 januari 2012

Nya chefen blickar framåt

För bra precis en månad sedan satte sig Sig-Britt Ahl på chefsstolen på Murberget. De första intrycken är överlag positiva, även om hon också fått ta hand om en mindre trevlig fråga - vikande besökssiffror.

- Det var naturligtvis inte så trevligt när vi i Kulturnyheterna presenterades som det museum i landet som haft mest vikande besökstal, konstaterar hon.

Sig-Britt
Murbergets t f museichef Sig-Britt Ahl

Den första tiden har ändå mest av allt varit positiv och hon ser framtiden an med tillförsikt.

- Jag upptäcker nya saker här på Murberget varje dag. Som när jag gick in på konserveringen förra veckan och fick se en av medarbetarna sitta och lägga på bladguld, berättar Sig-Britt Ahl och fortsätter:

- Igår hade vi ett möte med länsstyrelsen som bland annat handlade om hur skogarna påverkar våra fornlämningar, men också om olika vinklar på att berätta vår historia.

Murberget rymmer en mängd intressanta verksamheter och engagerade människor. Länsmuseet är en kreativ arbetsplats med många medarbetare som har en massa spännande saker att berätta.

- Jag har mött mycket vänlighet och vilja att berätta.

Den svåra frågan har handlat om vikande besökstal. Och den tar Sig-Britt Ahl på största allvar.

- Det gäller att bryta en negativ trend.

Därför är det med viss tillfredställelse hon kan konstatera att en hel del är på gång redan i vår. I programmet som inleds sista helgen i februari står att läsa om såväl mer regelbunden barnverksamhet mot tidigare som visningar och föredrag. Och längre fram i vår väntar invigning av ett barnrum.

- Förhoppningen är också att vi kan återuppta "Buss på museet". Den satsningen togs bort tidigare, och det ser vi som en del av förklaringen till vikande besökstal. Barn och ungdom är ju också en prioriterad målgrupp för oss, påminner Sig-Britt Ahl.

Nytt i vår är en del lättsamma inslag, som musikunderhållning och en tävling.

- Gissa grejen är ju något nytt. Jag är själv barnsligt förtjust i frågesport och tycker det ska bli roligt. Hoppas att det blir populärt.

Den stora satsningen för framåt är annars friluftsmuseets 100-års jubileum 2013.

- Det ska vi göra något bra av. Vi har ju också extra resurser för att göra det möjligt.

Text: Ann-Sofie Ingman
Bild: Björn Grankvist

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera