Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 13 augusti 2015

Nya dykningar vid Skeppshamn

Just nu deltar Murbergets Ola George i fortsatta undersökningar av det upphittade skeppsvraket vid Skeppshamn på Åstön. Prover från fjolårets undersökningar visar att det med stor sannolikhet förliste på 1600-talet.

Sommaren 2010 hittades en konstig stock vid vattenbrynet i viken vid Skeppshamn. Det visade sig vara ett skeppsspant från ett förlist fartyg. Eftersom det fanns dokumenterat att ett skepp gått under i området på 1600-talet var fyndet högintressant.

Ola George
Ola George deltar i utgrävningen av skeppsvraket vid Skeppshamn.

Enligt den gamla förlisningsrapporten har Christoffer Andersson Skotts skepp gått på grund i Skeppshamn i början av på 1680-talet. Med stöd av rapporten och analyser av fjolårets fynd är det mycket som talar för att det är just det skeppet man hittat.
- De kol 14-dateringar som gjordes på skeppstimmer man hittade här förra sommaren visade att träet avverkades på 1650-talet och mycket väl kan ha varit del av skeppet som förliste 1680, berättar Ola.

Lennart Högberg
Lennart Högberg och Marinarkeologiska sällskapet genomför dykningarna efter vraket.

Rapporten berättar att skeppet på väg ner till Sundsvall efter att ha deltagit i 1680 års Norrlandsmarknad i Härnösand, och lade till för natten i Skepphamn.
- När de skulle fortsätta färden söderut dagen därpå gick skeppet mot klipporna på grund av det dåliga vädret och fick hål i skrovet. De drog då in skeppet för att bärga lasten innan det sjönk, berättar Lennart Högberg från Marinarkeologiska sällskapet.


Dykningarna har redan resulterat i nya fynd, bland annat ett rep.

Årets dykningar har precis börjat och hittills har man hittat bland annat grisben som tyder på att man kan ha haft levande djur ombord. Dykarna har också hittat rep och en skeppsdel i trä som man tror användes för att leda ut vattnet från däck.

Undersökningarna genomförs med stöd av Länsstyrelsen i samarbete med Marinarkeologiska sällskapet, Murberget Länsmuseet Västernorrland och Gävleborgs länsmuseum.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera