Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 24 januari 2012

Nyheter i vårprogrammet

Programmet för våren på Murberget är klart. Det innehåller en rad nyheter som "Gissa grejen", regelbunden verksamhet för barn och fem söndagar laddade med aktiviteter under en heldag för hela familjen.

bild på glada barn

- Vi har valt att satsa lite extra på några dagar i vår, istället för att sprida ut aktiviteterna under hela våren, förklarar programantikvarien Paulin Norgren och fortsätter:

- Det lättsamma och det mer seriösa ska finnas sida vid sida. Vi erbjuder musik i kaféet och pyssel av olika slag för barnen, men också föredrag och visningar i utställningar och magasin. Det ska finnas något för alla, gammal som ung, hela familjen.

Heldagarna, eller temadagarna som de också kan kallas hör alla på olika sätt samman med de utställningar som är aktuella på Murberget. Ett exempel är "Tidens gång" som hör samman med "Samlat för dig", utställningen om föremål och samlare. "Jungfru Maria och våfflorna" är ett annat exempel. Den dagen har beröringspunkter med utställningen "Helgon & Demoner".

När det gäller verksamhet för barn har det förekommit tidigare, men inte lika regelbundet som nu blir fallet. I vår handlar det om alla söndagar från februari till och med april.

- Barn och ungdom är en prioriterad målgrupp på länsmuseet så det faller sig naturligt att göra den här satsningen, säger Paulin Norgren.

Det finns också en långsiktig ambition som handlar om att göra verksamheten barnanpassad. Barnen ska få möjlighet att närma sig utställningar och ta dem till sig utifrån sina förutsättningar. Paulin Norgren ger ett exempel.

- Måleriverkstäderna som återkommer under våren innebär att barnen tittar på utställningar tillsammans med Anne Hagström och sedan skapar något eget inspirerade av vad de har upplevt.

Gissa grejen är namnet på en tävling som redan startat. Den innebär att alla som besöker länsmuseet kan gissa på ett föremål som kommer från samlingarna. I slutet av månaden dras vinnarna fram. De rätta svaren sorteras ut och sedan dras ett första, andra och tredje till femtepris bland dem. Första priset är en lunch för två i kaféet.

- Det är alltid kul att tävla. För oss är det också intressant att visa upp våra föremål och få besökarna att klura lite på vad det kan vara, säger programantikvarien.

När Paulin Norgren till sist ska svara på frågan om hon har någon personlig favorit bland alla aktiviteter drar hon på svaret en smula.

- Jag gillar heldagarna, men det var svårt. Svårt, svårt, säger hon och säger sedan med ett hjärtligt skratt:

- Skrattfesten.

Pil Läs hela utbudet av barnaktiviteter

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera