Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 5 december 2013

Nytt värmesystem testas på kyrka i länet

Häggdånger kyrka, söder om Härnösand, ingår i ett pilotprojekt för en ny typ av värmesystem och har precis bytt till luftburen cirkulationsvärme. Murbergets Bodil Mascher har varit delaktig i arbetet för att säkerställa att det antikvariska värdet bibehålls i byggnaden.

Som första kyrka i Västernorrland har Häggdånger installerat det nya systemet. De värmesystem som använts tidigare i kyrkor gjorde att det ofta var för varmt när kyrkan stod tom. Med cirkulationsvärme kan man hålla en låg grundvärme i kyrkan när den inte används, vilket skapar ett bra klimat för kyrkans inredning och föremål.

- En fördel med det här systemet är att entreprenören inte behöver göra så stora vid installationen, berättar Bodil. Men behöver exempelvis inte borra i bänkarna och i Häggdånger får de gamla bänkvärmarna sitta kvar.

torn
Häggdånger kyrka har nyligen installerat nytt värmesystem.

En arkitekt har ritat hur anläggningen ska installeras i kyrkan på ett passande sätt. Värmepumpen har till exempel placerats på ett bra ställe för att inte störa kyrkans utseende och kyrkogårdens miljö. Bodils uppdrag går ut på att bevaka kyrkans kulturhistoriska värde under arbetets gång för att sedan kontrollera det när arbetet är klart.

Hon kontrollerar målarens efterlagningar av märken efter rör och fästen
- Med de eluppvärmda elementen blev det svarta sotsvep på den vita väggen bakom, och det kan vara svårt att göra lagningsarbete på en sedan tidigare smutsad vägg, säger Bodil. De lagade ytorna ska ju helst inte se nya ut utan smälta in med resten av väggen.

En viktig sak med projektet är att nästan alla ingrepp gått att återställa.
- Man behövde inte borra och dra rör genom bänkarna, väggelementen går att ta bort och de medeltida murarna ligger kvar orörda, berättar Bodil. Ytterligare en fördel var att all rördragning kunde göras osynligt under golvet.

element2
De nya elementen är diskreta och syns inte bakom bänkraderna.

Värmesystemet är kopplat till det webbaserade styrsystemet CC-Kyrka, något som förenklar uppvärmningen inför aktiviteter i kyrkan enligt församlingens underhållsansvarige Håkan Högback.
- Om jag bokar in att kyrkan ska användas klockan 8 på söndag känner systemet av när uppvärmningen bör starta beroende på faktorer som utetemperatur och luftfuktighet, berättar Håkan. Det gör systemet väldigt ekonomiskt och är en viktig orsak till att vi installerat det. Vi räknar med att det ska spara församlingen en hel del i uppvärmningskostnader på sikt, fortsätter han.

Det nya värmesystemet har varit i bruk under snart två månader och utvärderas noga. Om det visar sig vara lika effektivt som Bergvärme kan det även komma att användas i fler av kyrkorna i länet.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera