Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 24 oktober 2013

Okänt motiv skapar frågor

Nyligen skänktes en vacker tavla målad av Carl Johansson till Murberget. Även om konstnären är känd för oss är tavlans motiv en gåta. Museet behöver din hjälp!

Målningen testamenterades till länsmuseet ur Inga Segelbergs dödsbo. Troligtvis har den funnits hos henne under en lång tid. Tavlan heter Farmors gård och ska enligt beskrivningen föreställa konstnärens farmors gård någonstans i Härnösand.

Vår föremålsantikvarie Katarzyna Forsberg berättar att Murberget äger ett tiotal av Carl Johanssons verk sedan tidigare.
- Vi vet att den här tavlan är målad 1895 men saknar samma bakgrundsinformation vi har om de andra Carl Johansson-verken i våra samlingar, säger Katarzyna. Det är viktigt eftersom människor är intresserade av motiv och platser snarare än tekniker och material, vilket jag kan förstå, fortsätter hon.


Gården på tavlan är en gåta (Klicka på bilden för en förstoring). Foto: Björn Grankvist

Därför uppmanar Katarzyna alla som på något sätt känner igen motivet att kontakta henne.
- Det kan vara någon som känner igen gården och vet var den kan finnas, säger hon. Det är också intressant att veta vem som har bott där under åren och vem han farmor var, fortsätter hon

Carl Johansson har en stark Härnösandsanknytning. Han bodde här i trakterna fram som barn fram till slutet av 1870-talet, då han flyttade till Stockholm. Det var där hans konstnärliga talang upptäcktes och han började studera på Konstakademien som en av de yngsta eleverna någonsin.

- När han gifte sig återvände Carl Johansson tillbaka till länet och bosatte sig i Tuna socken under en period. Under den tiden blev han känd för att måla norrländska motiv, ofta vinterlandskap, berättar Katarzyna.

Vet du något om tavlan är du välkommen att skriva en kommentar nedan eller skicka e-post till katarzyna.forsberg@murberget.se.

Text: Joachim Kjellgren
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera