Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 13 november 2012

Ombyggnaden i entrén snart klar

Före sommaren flyttade Murbergets kafé till entrén. Nu byggs lokalerna om för att anpassas till de nya villkoren för reception, butik och kafé.

- Nu blir det på riktigt, säger länsmuseets tekniske chef Curt Nordlander som håller i trådarna för renoveringsarbetet.

receptionen
Curt Nordlander i receptionen som håller på att byggas om. Foto: Björn Grankvist

Ombyggnaden innebär allra först en förändring av receptionsdisken som får en mjukare form mot tidigare med rundade hörn. Framför allt handlar det om en anpassning för att i receptionen sköta kaffekokning och annat som hör samman med ett kafé. Elektricitet dras in och avlopp installeras.

Mycket av den tidigare inredningen återanvänds, men kompletteras med bland annat kyldisk och nya bänkskivor.

- Vi sätter in nya bänkskivor och gör en ny front. Det innebär bland annat att det blir en ny färgsättning i butiken, berättar Curt Nordlander

De knyter an till den ljust grå färg som finns i butiken sedan tidigare och ger receptionens front en mörkare, stålgrå nyans.

- För att få en accent kompletterar vi med bänkskivor i lackad ek. Vi vill betona naturmaterialet och bryta av mot det gråa.

Curt Nordlander berättar också att det blir en ny belysning över disken. Den ersätter dagens spot light som inte alltid har fungerat tillfredställande. Den första delen av ombyggnaden kommer att vara avklarad i början av december innan julkommersen kommer igång.

I nästa fas som de räknar med att vara klara med på vårvintern innebär att de stora förvaringsskåpen som idag avskärmar mot entrén kommer att tas bort. Butiken kommer då att ge ett mer öppet intryck mot tidigare.

Nya möbler kommer också att köpas in till kafeet. Runda bord och stolar i trä med svängd rygg är beställda. De kommer att ha sitsar i färg en grön som, likt sofforna som finns där idag, knyter an till Murbergets gröna profilfärg.

Om Curt Nordlander får önska kommer det så småningom att finns enkla skärmväggar och växter på plats för att skapa små rumsligheter i den stora entrén. Tanken är att fönsterväggen längs hela huskroppen kommer att vara vikt för kaféborden.

En vinst med ombyggnaden är att pedagogerna som varit lite husvilla under det provisorium som fått fungera sedan i somras nu får tillbaka sitt rum, det så kallade "Slask och plask". Ombyggnadsprojektet genomförs tillsammans med Arconi konsulter som engagerats för uppdraget.

- Det fungerar väldigt bra. De är lyhörda för våra synpunkter, vi ses och pratar ihop oss och sedan kommer de tillbaka med goda lösningar, berättar till sist Curt Nordlander.

Ann-Sofie Ingman

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera