Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 22 augusti 2013

Ovanligt träföremål i vår frågelåda

Vi får in många intressanta frågor i vår frågelåda Fråga museet på webbplatsen. Oftast kan vi ge bra svar men ibland kommer sådant som överraskar oss. Det här pyramidformade träföremålet tillhör den kategorin, och vi behöver din hjälp att lista ut vad det är.

Träföremålet är pyramidformat och ca 75 cm högt.
Träföremålet är pyramidformat och ca 75 cm högt.

Michael, en av museets besökare, hittade det på stranden under en resa till Höga kusten i somras. Den 75 cm höga träkonstruktionen består av en yttre träpyramid med borrade hål på sidorna. Inuti ryms en till mindre pyramid utrustad med järnring. Vår föremålsantikvarie Katarzyna Forsberg har förgäves sökt svar.

- Det är svårt att säga vad det är, men förmodligen ett verktyg man använt inom fiskenäringen och jag har till och med vänt mig till Fiskemuseet i Norrfällsviken utan att hitta ett fullständigt svar på frågan, berättar Katarzyna.

Fiskemuseets Arne G Johansson tror att det kan vara en så kallad fisksump som man förvarade fångade fiskar i väntan på försäljning, tillagning eller befruktning för odling. De brukar dock vara mycket större, ibland en stor del av fiskebåten.

Inuti finns en till mindre träpyramid försedd med en järnring.
Inuti finns en till mindre träpyramid försedd med en järnring.

Storleken på föremålet förvånar, Michael har själv letat efter information på nätet och gissar på att det kan vara en portabel fisksump för betesfiskar att ta med i båten när man lägger långrev. Han tror inte det var lönsamt med en sådan liten fisksump för fiskförvaring inför försäljning och fiskodlingar har troligen stationära fisksumpar av större storlek.

Konstruktionen verkar sakna botten.
Konstruktionen verkar sakna botten.

Metallfästet på den inre pyramiden är också ett frågetecken. Michael undrar om det är en fästanordning för vattenslang så att man kan få oavbrutet vattenflöde.  Det som talar mot det är att sumpen saknar botten vilket gör att vattnet helt enkelt rinner ut rakt ut.

Om du har en aning om vad det är och hur man använde föremålet, skriv gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan eller skicka ett mejl till katarzyna.forsberg@murberget.se.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera