Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 19 oktober 2015

På Åvike samlas kläder till flyktingar

Just nu används Åvike herrgård som in- och utlämningsställe för kläder och annat till de flyktingar som kommit till Härnösand från bland annat Syrien. Härnösands kommun organiserar arbetet i den gamla 1700-talsbyggnaden på Murbergets friluftsmuseum.

Ann-Sofie och Victor arbetar med insamlingen av kläder till asylsökande.
Ann-Sofie och Victor arbetar med insamlingen av kläder till asylsökande.

På plats finns bland annat Victor Östman Dahlin och Ann-Sofie Lundin som är anställda av Härnösands kommun för att ta emot, sortera och dela ut.
- Insamlingsarbetet av kläder och andra förnödenheter startades av volontärer redan i mitten av september, men har tagits över av kommunen för att klara av organisation och fördelning, berättar Victor. Det är ett heltidsarbete så det blev för stort att hinna med för frivilliga fortsätter han.

Utdelningen började förra veckan och kommer med största sannolikhet att fortsätta fram till efter julhelgerna.
- Vi försöker fortfarande hitta de bästa formerna för en ordnad och rättvis fördelning av kläderna, säger Victor. De flyktingar som kommer för att hämta saker får först gå upp till museet för en kopp kaffe och en nummerlapp, förhoppningsvis ett bra sätt för att skapa ett naturligt kösystem och undvika trängsel, fortsätter han.

Åvike herrgård är central för insamlingen.
Åvike herrgård är central för insamlingen.

- Det är mycket jobb men väldigt roligt, dessutom är de flyktingar som kommer hit oerhört tacksamma för hjälpen, berättar Ann-Sofie. Engagemanget hos Härnösandsborna är också väldigt stort. Vi har fått in mycket vinterkläder och det behövs ännu mer, framför allt för barn.

Förrådet där de sorterar gåvorna är fullt.
Förrådet där de sorterar gåvorna är fullt.

Förråden de använder för att sortera kläderna är fulla så de har börjat placera ut saker de får in direkt. Därför underlättar det mycket i Victors och Ann-Sofies arbete om det man skänker är färdigsorterat.

Text och foto: Joachim Kjellgren

Det går att skänka kläder, hygienartiklar och skor på måndagar och torsdagar 10.00-16.00. Vinterkläder för barn och herr samt herrskor är det största behovet just nu.

Utlämning av kläder sker på tisdag, onsdag och fredag 11.00-15.00. Först får man en kopp kaffe och köbiljett i museibyggnaden. Därefter går man till Åvike Herrgård för att hämta ut kläder. 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera