Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 3 november 2015

På jakt efter en svensk musikskatt

Förra veckan fick Murbergets musikarkiv besök av två passionerade harpister som var på jakt efter information om den svenska virtuosen Adolf Sjödén. En uppsats om Adolf skriven av Barbro Sjödahl ledde dem till Murberget.

Helen Davies Mikkelborg är professionell harpist och musikforskare från Wales, numera bosatt i Danmark.
- Jag blev kontaktad av Ann Griffiths som tidigare var min harpalärare i Wales. Hon frågade mig om jag visste något om den välkände svenska musikern Adolf Sjöden som levde under 1800-talet.

Lia och Helen besökte Murberget för att ta del av musikarkivet.
Lia och Helen besökte Murberget för att ta del av musikarkivet. Foto: Joachim Kjellgren

Adolf Sjödén var berömd utanför Sveriges gränser och reste runt i hela Europa och spelade, bland annat i Wales och på Irland.
- Jag kontaktade min vän Lia Lonnert som är forskare inom musikpedagogik på Lunds universitet för att vi skulle kunna undersöka den här svenska musikskatten tillsammans, berättar Helen.

- Vi kom i kontakt med Inger Stenman på Murberget eftersom Barbro Sjödahls uppsats "Adolf Sjödén: harpokungen från Norden fanns i musikbiblioteket där, säger Lia. Inger hjälpte oss hitta massor av värdefull information om Adolf i musikarkivet på museet, fortsätter hon.

Fotografi på Adolf Sjöden från arkivet.
Fotografi på Adolf Sjöden från arkivet. Foto: Joachim Kjellgren

Det visade sig att Adolf var väl anlitad i Europa samtidigt som han hemma i Sverige var relativt okänd.
- Han anlitades bland annat som kunglig musiker i Portugal, men gav även konserter för människor som inte alls hade mycket pengar, berättar Lia. Det gör honom ganska unik.

Under 1800-talet fanns det ett fåtal kringresande virtuoser i Europa. Eftersom de rörde sig inom samma kretsar delade de ofta med sig av sina noter kollegor emellan.
- Det är spännande att läsa anteckningarna på notbladen där det går att få information om vem som skrev noterna och var de befann sig, berättar Helen. Med lite detektivarbete går det att kartlägga hur de reste under den tiden.

Notblad efter Adolf Sjödén.
Notblad efter Adolf Sjödén. Foto: Joachim Kjellgren

Arbetet med att undersöka hans liv fortsätter på hemmaplan för Helen och Lia, eftersom Murberget nu digitaliserat allt material om Adolf. På så sätt kommer de åt allt via internet.
- Men det var viktigt för oss att få komma hit och se originalen, säger Helen. Som forskare vill man ju först ta del av det ursprungliga materialet avslutar hon.

Text: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera