Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 19 februari 2015

Paul tar hand om byggnaderna på friluftsmuseet

Som timmerman på friluftsmuseet har Paul Zsaludek kanske den vackraste arbetsplatsen på Murberget. Hans jobb är att underhålla de gamla anrika byggnaderna på området.

Paul Zsaludek jobbar som timmerman på friluftsmuseet.
Paul Zsaludek jobbar som timmerman på friluftsmuseet.

Just nu arbetar Paul med kokhuset på fäbodvallen. Stockarna i den gamla byggnaden har fått rötskador av den förhöjda marknivån. Han har bytt långsidans understa stock, den så kallade syllstocken, som var kraftigt rötskadad.

Ett enkelt sätt att kontrollera stockarnas tillstånd är med kniven
- Eftersom granvirke ruttnar inifrån så ser man inte alltid vilket skick stockarna är i, men man känner det tydligt om man sticker kniven i stocken, berättar Paul.

Med kniven kan man lätt kontrollera om en granstock drabbats av röta
Med kniven kan man lätt kontrollera om en granstock drabbats av röta.

Det gäller att gå tillväga på rätt sätt när man arbetar.
- Jag har huggit till stocken med samma teknik som man gjorde förr för att bibehålla det immateriella kulturarvet, säger Paul. För att få stocken på plats fick jag gräva under huset och lyfta hela väggen med domkrafter, fortsätter han.

Kokhuset flyttades till området 1916 från Häxmo fäbodvall. Som man hör på namnet så användes kokhuset till att laga mat. Strax intill ligger mjölkboden som är nästa projekt.
- Bland annat husets röstmoder, det vill säga stocken som ligger ovanför dörren, är i dåligt skick, berättar Paul. Vi kommer att plocka ned hela huset och återbygga det med en ny grund och ett antal timmerlagningar.

Kokhuset med ny syllstock.
Kokhuset med ny syllstock.

Paul berättar att mjölkboden är uppbyggd av halvklovor som betyder att varje stock är kluven på mitten på längden.
- Eftersom man inte hade det så bra ställt förr använde man den tekniken för att spara virke, säger Paul. På så vis kan man bygga ett hus med hälften så mycket material, tillägger han.

Mycket av kunskaperna om arbetet kommer från hans tid på utbildningen Da Capo vid Göteborgs universitet. Där fick han lära sig om bland annat timring, traditionellt hantverk och olika typer av arkitektur. Men hans intresse för byggnadsvård startade här i Härnösand.
- Jag deltog i Logosols timringskurs när jag var yngre och fastnade för hantverket, säger Paul. Eftersom jag nu är tillbaka i Härnösand och jobbar på Murberget kan man säga att cirkeln är sluten, avslutar han.

Text: Joachim Kjellgren
Foto: Saga Byström

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera