Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 30 maj 2012

Paviljongen invigs

Den 6 juni återinvigs paviljongen vid Åvike herrgård på Murberget. Likt fågel Fenix har den rest sig ur askan och återuppstått i full glans bland vitsippor i björkdungen intill herrgårdsbyggnaden.

paviljongen
På självaste nationaldagen öppnar portarna till den restaurerade paviljongen.

- Det är som att komma i mål efter sju resors elände, säger tekniske chefen Curt Nordlander.

Paviljongen som ursprungligen kommer från Fantskog stod under många år bakom herrgårdsbyggnaden. I skydd av skogen omkring den fanns möjligheter för personer med dunkla avsikter. Skadegörelsen på den blev till slut omfattande. Curt Nordlander berättar om eländet med alla fönster som slagits sönder och där någon till och med slängt en stol och låtit den sitta kvar i ett av fönstren.

- Det var en sorglig syn, konstaterar han.

Efter detta bommades paviljongen igen och har stått så i 10-12 år. Räddningen kom med järnvägens dragning. Då infann sig ett behov av att flytta byggnaden och med detta en ekonomi för att restaurera den. Murbergets tekniker har gjort hela arbetet själva med att återställa den till ett ursprungligt skick från mitten av 1800-talet.

- Vi har utgått ifrån att det var en högre ståndsmiljö och nyheten med spännpapp. Det blev så bra!

Att iordningställa alla fönster har varit ett kapitel för sig. Vintertid har snickarna restaurerat dem i verkstaden. Det stora problemet har varit fönsterglasen. Rött glas är inte bara dyrt, det är nästan omöjligt att få tag på. Nu är i alla fall allt på plats och inom kort väntar återinvigningen.

Då kommer de inblandade att delta och berätta om arbetet. Det kommer också att bli byggnadsvårdsdagar under sommarens öppethållande på friluftsmuseet. Då kommer de bland annat att berätta om montering av spännpapp. Och när säsongen går mot sitt slut kommer fönsterluckorna på plats.

- Vi är väldigt rädd om fönsterna.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Björn Grankvist

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera