Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 7 juni 2013

Per kastar ljus på Murbergets utställningar

Murbergets museitekniker Per Ahlenius har befunnit sig i takhöjd på övre hallen de senaste dagarna då han ljussatt jubileumsutställningen 100 år på Murberget som invigdes på nationaldagen.

Att sätta ljus på en utställning är inte helt enkelt. Resultatet av Pers jobb ska verka utan att synas eftersom det är föremålen som ska få all uppmärksamhet. Hans arbete styrs också av både rummet och designen. 
- Man kan säga att formgivaren utgår från arkitektens arbete och jag utgår från formgivarens, berättar Per.

PerSpektiv
Per har jobbat på höga höjder under taket i övre utställningshallen.

Han börjar alltid från grunden med ett mörkt rum för att se vilket typ av ljus utställningen kräver.
- Övre hallen där jubileumsutställningen hänger är en stor och ljus lokal med en hel del ljusinsläpp från taklanterninerna. Därför behövs ganska kraftig punktbelysning för att lyfta fram föremålen, säger Per.

- Det gäller att få en bild av vad som presenteras och vilken känsla det ska förmedla, berättar Per. 100 år på Murberget består bland annat av foton där varje bild är fäst med vajrar på olika ställen i rummet. Det gör att man måste tänka på alla möjliga betraktningsvinklar och att det ska se bra ut från olika håll.

moten
Basutställningarna på nedre plan kräver en helt annan typ av ljussättning för att behåll mystiken.

Pers arbete med 100 år på Murberget skiljer sig en hel del från ljussättningen av museets basutställningar på nedre plan. Där har mörker fått spela en större roll än ljuset för att skapa mer mystik kring rummens olika teman.
- En stark belysning i de rummen skulle inta passa alls och allt skulle bara se vitt ut, menar han.

Per har stor erfarenhet men stöter ändå ibland på verkliga utmaningar, till exempel när det är mycket glasskivor och liknande.
- Samlat för dig som stod på Murberget i fjol innehöll många hyllor och glasmontrar där vi fick belysa varje hylla för sig. Det var knepigt att göra en snygg lösning, avslutar Per.

per2
Pers jobb ska verka utan att synas så föremålen står i fokus.

Utställningen 100 år på Murberget finns på museet fram till 29 september. Läs mer om utställningen.

Text och bild: Joachim Kjellgren

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera