Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 29 november 2013

Praktiska stygn med stil

Nyligen mötte jag Akiyo Murono från Tokyo efter hennes broderikurs One stitch sashiko här på Murberget. Hon berättade om lite om kursens innehåll men även om sashikons bakgrund och hur den utvecklats de senaste åren.

Sashiko är en gammal traditionell stygnteknik, vanlig i Japan. Man hade inte alltid råd att köpa nya kläder utan fick laga de man hade.
- Ofta sydde man ihop flera plagg för att de skulle hålla bättre, berättar Akiyo Murono. Klädernas hållbarhet var speciellt viktig för brandmän och de som utövade kampsporten judo, fortsätter hon. Varm och tjock textil uppskattades av folket i norr som ofta också sydde vackra mönster på sina kläder.

3
Akiyo Murono höll nyligen kurser i Sashiko på Murberget.

Nu för tiden är Sashiko mest en hobby och tekniken används både som dekoration och förstärkning. Den har också fler användningsområden, bland annat dukar. Kursdeltagarna fick lära sig att brodera på rutigt tyg för att göra det enklare att hålla sig till mönstret. Tekniken de fått använda kallas One stitch och kommer från prefekturen Yamagata i norra Japan.

En viktig del av Sashiko är att brodera både horisontellt och vertikalt, från sida till sida. Det gör man för att tyget ska bli extra hållbart, säger Akiyo Murono. Hon tycker att Sashiko är en form av "needle weaving"

1
Kursdeltagarna fick öva på rutigt tyg för att lättare hålla mönstret.

Hon berättar också om den japanska traditionen att färga kläderna blåa med hjälp av växten indigo. Färgen kommer från torkade löv blandat med vatten som tillsammans jäses. Det var en speciell process som utfördes av profesionella färgare med kunskap om att utvinna de blåa färgpigmenten ur löven.

Indigo var lätt att odla och kostade väldigt lite, vilket gjorde växten till ett naturligt val. De färgade kläderna fblev starka och skyddade mot insekter och ormar.

2
Kursdeltagarna fick lära sig en One stitch sashiko. Tyget i förgrunden är ett exempel på kozin zashi  som demonstrerades på en annan av Akiyo Muronos kurser.

Idén om utställning och kurser i Sashiko på Murberget har funnits länge. Redan 2002 träffades hemslöjdskonsulenten Ulrika Bos Kerttu och Akiyo Murono på Nordiskt sticksymposium i Härnösand. De har hållit kontakten sedan dess och vid Ulrikas Japanresa 2012 besökte hon Akiyo Murono. Hon förhandlade med museet i Aomori City så att Murberget nu kan ställa ut de gamla sashikoplaggen därifrån. Utställningen Sashiko - Japanska stygn finns på Murberget fram till 12 januari.

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera