Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 14 februari 2012

Pris för stickperformance

Vi äger vår tid- en monumental stickperformance. Så heter årets projekt 2012 som genomförts i ett samarbete mellan Murberget, Länsmuseet Västernorrland och textilkonstnären Kerstin Lindström.

Under det Nordiska sticksymposiet 2010 i Härnösand genomförde 8 stickerskor en gemensam stickning på initiativ av Härnösands Hemslöjdsförening. Aktiviteten väckte tankar hos Kerstin Lindström som vände sig till länshemslöjdskonsulent Ulrika Bos Kerttu. Tillsammans formulerade de en ansökan som fick bifall av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Stickperformance 2
Foto: Gunnar Backman

- Vi fick 100 000 kronor från nämnden för att genomföra projektet. Landstinget och arbetsförmedlingen ställde upp med Kerstins lön i tre månader, berättar Ulrika Bos Kerttu som varit projektledare.

Kerstin Lindströms idé grundat sig på tanken om ett gemensamt verk, en stickperformance där de medverkande vid Nordiskt sticksymposium på Färöarna den 4-10 juli 2011 bjöds in att delta. Deltagarna kom från de nordiska länderna, men också Japan och Korea. Av de hundra som anmält sig till arrangemanget visade åttio intresse av att medverka.

De fick alla sig tillsänt en rundsticka. Med den ombads de att på egen hand hemmavid sticka var sin röd personlig stickning i formatet cirka, 25x75 centimeter. Garn kunde alla välja fritt.

- Många hade stickat med väldigt vackra påkostade garner med mönster och ornament från sina länders sticktraditioner och i sticktekniker som var tidskrävande, säger en imponerad länshemslöjdskonsulent.

Vid sidan av stickningen ombads de också att svara på några frågor. Vem har stickat? Var befann sig utövaren vid tillfället för sitt arbete? Vilka associationer ger den röda färgen? Vad tänkte eller gjorde man under tiden med arbetet.

Projektet kan lite förenklat beskrivas som ett möte mellan hantverk och konst. I stickningen finns vid sidan av det rent hantverksmässiga något som sparats i form av tid och högst personliga tankar. Ulrika Bos Kerttu ger ett exempel:

- En av deltagarna hade förlorat sin man och berättade om hur hon stickat in sin sorg, olika funderingar som kommit till henne under arbetet.

Själv berättar hon också om historien kring sin egen tröja.

- Den här tröjan, säger hon och pekar på en svart och vit mönsterstickade ylletröja, började jag sticka när min man åkte Öppet spår. Sedan stickade jag på den varje dag när det var nyhetssändning. I tröjan finns vårens ankomst, världshändelser och ekonominyheter instickade. Vid pingst var den färdig. Jag kallar den för Nyhetströjan.

Den 6 juli 2011 efter middagen samlades projektdeltagarna på en gräsbevuxen sluttning i Gojgv på norra Färöarna. Där ställde de sig i en ring och sammanfogade med lokalt framställt brunt ullgarn alla de 80 röda delarna till en magnifik rundstickning med 60 meters omkrets. Under arbetets gång fanns en lokal dragspelare på plats och ett 20-tal lokala dansare som medverkade med kväddans inne i ringen. Det hela dokumenterades med både video och foto.

En kollektiv handling och hantverkserfarenhet av det mer ovanliga slaget med andra ord. Och nu har det befästs ytterligare genom Nämnden för hemslöjdsfrågors utmärkelse Årets projekt 2012. Det är fjärde gången som nämnden delar ut utmärkelsen som vid sidan av äran innebär ett diplom utformat av Eva Kvarnström och med en bild av Anna Sjons Nilsson.

Fler bilder från aktiviteten på Färöarna kan du hitta på: http://knittingincircle.blogspot.com

Ann-Sofie Ingman

 

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera