Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 8 december 2009

Projektgrupp mötte björn

- Det var makalöst, björnen tittade rakt emot oss. Mary Schmoller berättar med inlevelse och pigga ögon om den märkvärdiga upplevelsen från kvällen innan.

 
- Jag tittade in i skogen
för att se om det skulle finnas någon älg. En björn! Ropade jag rakt ut. De andra trodde att det var inbillning. Men så var det fler som såg den. Då stannade vi och klev ur bilen. Björnen tittade mot oss. Den verkade inte rädd, nyfiken snarare.

Bild på Göran Gullbro och Mary Schmoller
Göran Gullbro och Mary Schmoller är ett par av dem som dagen innan mötte en björn på Hemsön.

Det var under ett besök på Hemsön och efter en tur till fästningen, som björnen blev synlig. Ett par tre minuters bilfärd från färjeläget tittade den fram i en skogsglänta.

En upplevelse för livet förstås. Inte bara för Mary utan även för de andra i gruppen som är på tillfälligt besök på Murberget och arbetar med att formulera ett EU-projekt. Deltagarna kommer från Island, Irland, Skottland, Färöarna, Finland, Norge och Sverige. Gemensamt för dem är att alla på olika sätt arbetar med sin regions tradition av sång, dans och musik. Ambitionen med projektet är erfarenhetsutbyte på området. Kurser och festivaler är att vänta om projektet blir verklighet nästa år.

Mary Schmoller hör hemma på Hebriderna vid Skottlands västkust. Där arbetar hon med Ceolas Music Projekt. Det startade för fjorton år sedan. Under årens lopp har det vuxit från att ha varit ett utbyte mellan två regioner i världen till att blir en omfattande veckolång festival. Till en början riktade sig arrangemanget till människor som emigrerat till Canada och som ville behålla kontakten med sina rötter och den speciella musiktraditionen på Hebriderna.

- Idag är det ett hundratal deltagare från världens alla hörn som kommer festivalen, många återkommer år efter år. Den har kommit att betyda mycket för människorna som bor i området.
Grunden till festivalen är strävan efter att bevara gaelisk tradition i sång och musik. Basen för arrangemanget är fortfarande återvändarna som kommer på sommarsemester. En annan stor grupp är de som har ett passionerat intresse för just den musikstilen i den skottska övärlden.

Mötet med Västernorrland och Murberget har varit på flera sätt intensivt. Inte bara med tanke på det exotiska inslaget på Hemsön. Samtalen kring formerna för projektet har också varit livliga och intressanta.

- Vi har jobbat från nio på morgonen och till tio på kvällen, berättar Mary.

Murberget i sig med alla de gamla husen och så den moderna museibyggnaden pratar hon om i berömmande ordalag. En liten bonus i sammanhanget har möjligheten till bärplockning varit.

- Vi har varken blåbär och hallon hos oss.

Med sig hem efter dagarna i Härnösand har de med andra ord fått med sig skogsupplevelser av både stort och smått, allt från blåbär till björn.

Text: Ann-Sofie Ingman
Foto: Kerstin Ulander

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera