Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 5 oktober 2015

Rapport från Hemslöjdskonsulentena

Vi avslutade nyligen den kritikerrosade utställningen Next Level Craft här på Murberget. Mer än 14 300 människor besökte utställningen här under sommaren. Det känns lite tomt utan den, men nu går vi vidare mot nya spännande projekt och samarbeten.

Under sista helgen firade vi av Next Level Craft med en rejäl Grande Finale. På lördagen hade vi en spektakulär modeshow i utställningen, när Richard Scholz, modist och kläddesigner visade sina fantastiska kläder och hattar. Ett antal ungdomar från Sundsvall agerade modeller och frisörutbildningen i Sundsvall skickade både lärare och elever som fixade frisyrer och sminkade modellerna. De gjorde alla en fantastisk insats och showen blev en succé. 110 personer satt längs väggarna i utställningen och såg Richards modevisning. Vi önskar lycka till i Jokkmokk där den kommer visas härnäst, med vernissage 2 april.


Foto från modevisningen när Next level Craft avslutades.
Foto från modevisningen när Next level Craft avslutades. Foto: Annso Grahn

På söndagen höll vi Next Level Craft Fair på Murberget. Ett 30-tal slöjdare och konstnärer visade sina produkter, sålde eller demonstrerade. Museet var sprängfullt med besökare hela dagen. 

Kläddesignern Richard Scholz visade sina kläder och hattar.
Kläddesignern Richard Scholz visade sina kläder och hattar. Foto: Annso Grahn

Under september månad har alla högstadieklasser i länet som velat, haft en inbjudan att komma och se utställningen med oss och sedan stanna för att slöjda ett par timmar. Ramsele högstadium var först ut och efter dem har vi haft en strid ström av skolor som kommit hit. Det har varit väldigt roligt med alla nya kontakter och all fin slöjd som har kommit ut ur dessa dagar. Eleverna har varit otroligt kreativa och duktiga både tekniskt och designmässigt sett.

Slöjdande högstadieelever.
Slöjdande höstadieelever. Foro: Annso Grahn.

Vi har även haft besök både i utställningen och i slöjdverkstan av en stor flyktinggrupp från Nordingrå och ett gäng slöjdintresserade från Samlingspunkten på Köpmangatan i Härnösand. Det ledde till att vi bestämde att vi ska ses igen för gemensamt slöjdande. Två eftermiddagar i december kommer vi duka upp slöjdverkstad på Samlingspunkten. Alla som vill och kan är hjärtligt välkomna att delta. Datum är ännu inte spikat. Om du är intresserad så hör av dig till oss så håller vi dig underrättad.

Foto från när slöjdintresserade från Samlingspunkten besökte slöjdverkstan.
Foto från när slöjdintresserade från Samlingspunkten besökte slöjdverkstan. Foto: Annso Grahn.

Under resten av hösten finns några kurser och aktiviteter att ta del av för den som är slöjdsugen:

En kurs i nunotovning (både i Örnsköldsvik och Härnösand) har fortfarande platser kvar, liksom kursen för Sagofåglar i trådtjack som kommer hållas i Stöde i slutet av oktober. Fåglarna fanns rikligt representerade i Next Level Craft och nu har vi anlitat upphovsmakaren Ove Hedström för att lära ut tekniken. En stickdag, flera handarbetsträffar och veteranklubben är annat som man kan delta i under hösten.  

Under vecka 44 har vi som vanligt fortbildningsdagar för lärare och andra pedagoger. Det finns fortfarande några platser kvar för den som missat att anmäla sig.

I september avslutade vi utbildningen för sju nya Slöjdklubbshandledare. En ny utbildning startar i mars/april 2016. Hör av dig ifall du vill veta mer om det.

Kom också ihåg att titta på vår hemsida emellanåt,  www.murberget.se/hemslojd En skön slöjdhöst önskar vi er alla!

/Annso och Ulrika


 

Annso Grahn
Länshemslöjdskonsulent, hård slöjd

Telefon 0611-886 56
Mejl annso.grahn@murberget.se

Ulrika Bos Kerttu
Länshemslöjdskonsulent, textil slöjd

Telefon 0611-886 86
Mejl ulrika.bos.kerttu@murberget.se

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera