Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 13 september 2015

Robert sätter kursen för länsmuseet

Murbergets nya museichef Robert Olsson har tidigare arbetat som chef för Statens maritima museer, och har under sina första två veckor på jobbet på ett symboliskt sätt satt kurs och börjat hissa seglet för att ta länsmuseet mot nya mål.

Robert Olsson är Murbergets nye museichef.
Robert Olsson är Murbergets nye museichef.

Han har tre viktiga ledord som ska stärka museets roll i länet och i landet.
- Jag vill fokusera på värdskap, samhällsaktualitet och kommunikation, berättar Robert. Våra besökare är det viktigaste vi har, och därför kommer vi att som besöksmål att satsa på ett bra bemötande och en ombonad miljö, fortsätter han.

Det handlar dock inte bara om att locka besökarna till museet.
- Det är minst lika viktigt att vi kan fungera som ett nav där vi hjälper besökarna att hitta vidare till andra intressanta platser i Västernorrland, berättar Robert. Vårt kulturarv finns ju i alla delar av länet.

En viktig uppgift för museet blir också att koppla ihop det historiska arvet med hur samhället fungerar idag.
- Det finns många gemensamma nämnare mellan nu och då, till exempel 1600-talets häxprocesser som egentligen handlar mycket om utanförskap, säger Robert. Det finns ett "vi och dem"-tänkande som har en tendens att upprepa sig i samband med dagens stora folkvandringar där många människor flyr till nya platser i världen. Där vill jag att museet med historiens hjälp väcka nyfikenhet och visa upp vilken tillgång nya människor och kulturer är.

Robert vill fokusera på värdskap, samhällsaktualitet och kommunikation.
Robert vill fokusera på värdskap, samhällsaktualitet och kommunikation.

Robert som är född och uppvuxen i Härnösand har förutom sin tid på Statens maritima museer även jobbat som länsantikvarie på Länsstyrelsen i Västernorrland, men började sin yrkesbana som arkeolog i början av 1980-talet. Först med studier i Umeå och därefter som grävande arkeolog på platser som Gene utanför Örnsköldsvik och Högom i Sundsvall. Därefter arbetade han på Riksantikvarieämbetet som inventerande arkeolog, vilket betyder att han reste runt i landskapet och sökte efter fornlämningar som sedan noterades i Fornminnesregistret.

Text och foto: Joachim Kjellgren

 

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera