Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 16 juni 2011

Rör dig på Murberget

I sommar bjuder vi in till aktiviteter av lite annorlunda slag på Murberget. Vi vill använda friluftsmuseet på nya sätt och inspirera våra besökare till rörelse utomhus i den härliga sommargrönskan.

Det som är bra för kroppen är bra för knoppen. Att röra på sig leder till hälsa och välbefinnande, vi stressar ner, orkar mer och blir gladare. I sommar kan du prova på allt från gammaldags husmorsgymnastik och skolgårdsexercis till modernare träningsformer som gladgympa, skrattyoga, zumba och BellyPower. Yoga, qi gong och tai chi finns också med liksom kägelspel, polskedans, orientalisk dans och buggkvällar. I kalendariet hittar du tiderna för alla aktiviteter.

 Rör på dig
Gymnastik i prästgårdsträdgården. Foto: Björn Grankvist

Varje träningsform har sin historia. Skolgymnastik har vi haft i den svenska skolan sedan 1863. Syftet var att förbereda gossarna - ja, det var bara de som behövde delta - för uppgiften som soldat. Övningarna bestod till stor del av militärexercis och ansågs uppfriskande och stärkande för barnen. Gossarna skulle få en manligare hållning och hämta styrka och mod till att försvara sitt fosterland.

För 100 år sedan var kägelspel vanligt längs hela Norrlandskusten. Det var ett populärt tidsfördriv när man kopplade av efter arbetsdagens slut för såväl sågverkspatroner som brädgårdsarbetare. Spelet beskrivs som "en vacker, manlig idrott".

På 1940-talet kom så äntligen en sportaktivitet som särskilt riktade sig till kvinnor: husmorsgymnastiken. Hushållsarbetet var tungt och syftet var att ge husmödrarna tillfälle till stärkande kroppsövningar för att förebygga belastningsskador. "En god hållning och ett avspänt rörelsesätt ger stil till kvinnan-husmodern och gör också de dagliga sysslorna lättare" som det står i gymnastikförbundets instruktionshäfte. Det var också viktigt att träningstillfället gav trivsam gemenskap och att rörelserna utfördes till musik. Och så har vi fortsatt sedan dess även om träningsformerna har förändrats. Idag är det gladgympa som gäller, och Zumba till latinamerikanska rytmer, eller BellyPower med sensuella danssteg till orientalisk musik.

Inspirationen till våra stillsammare aktiviteter kommer också från fjärran länder med Yoga, Tai chi och olika former av Qi Gong. Skrattyoga kanske inte är så stillsamt, men garanterat roligt!

För att locka dig som deltagare att prova på flera olika aktiviteter - ta chansen att prova något nytt - har vi infört en tävling. Alla som deltar i minst 5 aktiviteter har chans att vinna fina vinster. Tävlingstalongen delas ut vid varje aktivitet och lämnas in till museets reception senast söndag 7 augusti drar vi vinnarna!

Många av aktiviteterna är gratis men för en del av dem behöver vi ta en avgift på 50 kr per deltagare. Barn och ungdomar deltar alltid gratis.

Så kom och var med och Rör dig på Murberget!

Paulin Norgren
antikvarie, programverksamhet

Pil Hela programmet

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera