Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 14 februari 2015

Sagas praktik på Museet

Denna vecka har Saga Byström praktiserat här på Murberget. Hon har hjälpt till med massor av saker. Här är hennes berättelse om veckan.  

Praktik

Murberget Länsmuseet Härnösand

Första dagen
2015-02-09

Jag gjorde min prao på Länsmuseets avdelning för publik kommunikation. Här jobbar man bland annat med utställningar, program och aktiviteter på friluftsmuseet.

Det känns nästan som jag har ett riktigt jobb när jag traskar in i den tomma lokalen klockan nio på morgonen. Min handledare Joachim Kjellgren tar emot mig och morgonen börjar med att fika med personalen, en av de rutiner som de verkar ha på arbetsplatsen. Jag presenterar mig för de jag inte har träffat och försöker minnas alla namnen (det var omöjligt).

Efter fikat får jag hjälpa till att se att allting fungera som det ska nere i utställningarna. Bland annat skruva och montera fast en Ipod som ska visa ett bildspel och information om utställningen.

På eftermiddagen följer jag med på ett möte som handlade om hur de skulle annonsera deras nyaste utställning "Lindström möter Lappkungen". De ska både annonsera här i Härnösand med även i Sundsvall, eftersom de hoppas att få Sundsvallsborna att komma hit och ta del av kulturarvet.

Att arbeta på museum verkar vara ett roligt jobb, något jag kanske kan tänka mig att jobba med i framtiden. Att marknadsföra utställningar på sociala medier och att få tidningen att skriva om dem verkar vara ett konstant arbete på den här avdelningen.

Andra dagen
2015-02-10

Dagen börjar med att hela personalen inklusive mig får en presentation av utställningen "Lindström möter Lappkungen" av Maria Sundström. Det är en konstutställning av Bengt Lindström, tavlorna är väldigt inspirerade av samernas kultur vilket man märker på färgerna. Under dagen hänger hon och Björn Grankvist upp resten av tavlorna eftersom utställningen ska vara klar när pressen kommer.

Sedan får jag assistera när min handledare när vi spelade in en film där Maria berättade om utställningen, sen klipper ihop filmen tillsammansunder dagen. Det tar nästan 4h att synka ljudet med bilden men när arbetet är klart publicerar vi filmen både på hemsidan och på facebook.

På slutet av dagen fick jag även intervjua Paul Zsaludek ute på friluftsmuseet. Han underhåller de gamla husen ute på området. Jag tog bilder av hans arbete samt ett porträtt och ställde frågor om hans arbete, det ska vi sen sammanfatta i en artikel på hemsidan.


Tredje dagen
2015-02-11

På morgonfikat är det genomgång av på avdelningens schema där alla anställda berättar hur deras vecka ser ut. De har schemamöten varje onsdag för att stämma av. Jag som inte har något schema för veckan förlitade mig på att Joachim hade kollen.

Sedan börjar dagen med att jag får en rundtur av Lennart Kristiansson på konserveringen där de förvarar gamla antikviteter. Han har ägnat 15 års för att flytta föremålen upp till museet, och han verkar fortfarande engagerad i sitt arbete. På hans avdelning "Kulturmiljö och samlingar" jobbar 25 personer. När man besöker utställningarna förstår man inte hur stort museet egentligen är, det jobbar över 50 personer här och alla har olika arbetsuppgifter och avdelningar. Det händer mycket bakom kulisserna kan man säga.

En intervju med Annso Grahn äger också rum, hon håller i ett projekt som handlar om att hjälpa tiggarna genom att låta dem slöjda. Ett intressant ämne som jag fick diskutera med henne. Imorgon ska vi åka till Pingstkyrkan där vi ska ta bilder och låta personalen berätta lite mer.

Fjärde dagen
2015-02-12

Innan fikat åker vi till Pingstkyrkan för att ta bilder till artikeln med Annso som vi påbörjade igår, Föremålen de har gjort är gjorda av återbruksmaterial och det är meningen att tiggarna ska sälja dem istället för att tigga.

Sedan åkte vi tillbaka till museet. Där jag får låna en kameran och ge mig ut för att ta några naturbilder ute på friluftsmuseet, vilket tog över en timme eftersom det fanns så mycket att fotografera.

Jag börjar känna mig väldigt delaktig i museet och det ska bli tråkigt att det är sista dagen imorgon. Men det har varit en lärorik prao-plats där jag fick en bättre syn på hur arbetslivet fungerar.


Sista dagen
2015-02-13

Vi börjar dagen med att åka ner till Pingstkyrkan för att ta några fler bilder, en mamma med sitt barn sitter och pysslar. Vi tar några bilder och det blir ett snabbt ärende. Efter det så fikar vi som vanligt med personalen. Jag fick jag en rundtur av Katarzyna Forsberg som arbetar med Lennart uppe ibland de antika föremålen, där jag bland annat fick se gamla Lindström tavlor och gamla matförpackningar från 90-talet. Hon berättar också hur de bestämmer vilka föremålssamlingar som kommer bli utställningar, själv tycker jag att matförpackningarna skulle bli en rolig utställning!

Idag kommer avdelningens chef Erika in och berättar att Mittnytt skulle komma med anledning av Lindströmutställningen, jag och Joachim ska ta emot dem.

Hejdå länsmuseet, tack för en lärorik vecka!

Saga Byström 8A
Gerestaskolan

Sagas fotoalbum från veckan

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera