Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 21 oktober 2014

Samer, forskning och Istanbul

Under en vecka i september medverkade jag på European Association of Archaeologists (EAA) 20:e årsmöte och konferens i Istanbul. Med över 4500 deltagare var detta en av världens största arkeologiska sammankomster där forskare från hela världen presenterade ny rön inom ämnet.

Jag hade fått möjligheten att hålla ett föredrag om  nya upptäckter om Samernas historia i Västernorrland. Föredraget, med titeln Surreptitious Saami - Suppressive Swedes. Sustaining and erasing Saami identities, var ett uppskattat inslag och en utökad version av föredraget kommer framöver att publiceras i den internationella tidskriften Arctic Anthropology.

Med en befolkning på minst 14 miljoner människor är Istanbul Europas största stad och den femte största i världen. Platsen har varit bebodd sedan stenåldern och den första staden grundades redan på 600 talet f.Kr. av Grekerna. Niohundra år senare utropades staden Konstantinopel till det romerska rikets nya huvudstad av Konstantin den Store. Hagia Sofia byggdes 537 och förblev en central punkt för kristentro samt världens största katedral i närmare tusen år. Konstantinopel blev Istanbul 1453 då den införlevades i det Ottomanska imperiet av Sultan Mehmed II och Hagia Sofia blev moské fram till 1931 då den förvandlades till museum.

Istanbul är idag både en gammal och modern stad i förvandling. Samtidig som man bygger nytt så hävder man dess mångtusenåriga historia genom att värna och renovera gamla byggnader och kulturminnesplatser. Det är därför inte förvånande att Istanbul utsågs till Europeisk kulturhuvudstan år 2012. Detta märks inte minst genom alla museer, de gamla som har eller håller på att rustasupp samt de många nygrundade. En av många sevärda är Istanbul Museum of Modern Art (http://www.istanbulmodern.org/) där man med nutidkonst vill även betona det förflutna genom att skapa en minnesplats som fungerar som inspirationskälla för nuet och framtiden.


Text och foto: David Loeffler

Davids bilder från Istanbul
 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera