Nyheter

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

den 30 augusti 2011

Samlare berättar

Jag tror det finns en liten samlare i oss alla. Ofta börjar det redan under barndomsåren med bokmärken, mjukisdjur och legofigurer eller kanske knappar och vackra stenar. För somliga är det bara en kort period medan det för andra kan bli en livslång passion.

I höst kan du träffa några samlare från länet här på länsmuseet. Under rubriken "Jag/Vi samlar på …" kommer de att berätta om sitt samlande och visa upp ett urval favoriter ur sina samlingar. Några har det som hobby och samlar bara för sitt eget nöjes skull. Andra arbetar med att samla och vårda samlingar i sitt dagliga arbete.  I höst kommer det att handla om fotografier, klockor, kortlekar, kläder, släktforskning och julsaker.

Programkvällarna har formen av informella samtal vid det stora bordet i utställningen "Samlat för dig!" . Vi får veta hur det kom sig att han/hon började samla på just detta och vad som är drivkraften att fortsätta. De berättar anekdoter kring föremålen och hur de förvärvades, om jakten på nya objekt och pysslet med att hålla ordning på samlingen. De bjuder också på råd och praktiska tips till dig som funderar på att börja samla själv.

Fotoalbum

Först ut är länsmuseets fotograf Björn Grankvist. På torsdag den första september kommer han att visa en del av det fotomaterial som finns i samlingarna. Han har plockat fram fotoalbum och en del äldre material, som bland annat bilder av fröhandlaren och fotografen Viktor Lundgren, men också hovfotografen Lars Bergström.

Björn Grankvist tar även med sig en låda med det allra senast inkomna till arkivet, bilder av Lars Guvå. Det finns med andra ord möjligheter att få se hur allt börjar, innan det hela så småningom tagits omhand och blivit tillgängligt på Murbergets webbplats.

Kvällarna avslutas med en visning i utställningen "Samlat för dig!".

Har du kanske själv en samling att visa och berätta om? Kontakta mig på e-post paulin.norgren@murberget.se, eller telefon: 0611-886 69

Paulin Norgren
programsamordnare, Murberget

 

blog comments powered by Disqus
 

Artiklar publiceras även i RSS-form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS läsare eller en webläsare som stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS läs mer på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera